Nästa program att censureras är John Cleeses TV-serie Pang i bygget. Detta eftersom ett av avsnitten innehåller ordet *nigger*.

Den censurerade delen av sketchen börjar vid 4:10

Fawlty Towers (Pang i bygget) har blivit berömt världen över för avsnittet ”The Germans” där John Cleese imiterar Hitler. Men det är inte detta, eller det faktum att John Cleese i avsnittet driver med tyskar i allmänhet, som får BBC att ta fram censursaxen. Istället handlar det om en sketch i början av avsnittet där major Gowen berättar för Basil Fawlty (John Cleese) om skillnaden mellan västindier och indier. Majoren använder här begrepp som *nigger* och *hogs*.

I söndags klippte BBC bort sketchen, men enligt vad Daily Mail erfar har censuren inte tagits emot med öppna armar av dem som uppskattar serien. Flera som har kommenterat censuren menar dessutom att syftet aldrig vara att skratta med, utan åt, den trångsynte brittiske majoren. En av dem skriver:

”Poängen är att majoren är en rasistisk, gammal bigott, oförenlig med det moderna samhället – även på sjuttiotalet. Publiken är inte tänkt att hålla med honom, de ska skratta åt honom. Hela episoden handlar om främlingsfientlighet i olika former – det är social satir. Jag ogillar instinktivt retuschering av historia.”


  • Publicerad:
    2013-01-24 16:06