STOCKHOLM. Bostadsbristen i Sverige är nu så extrem att BBC uppmärksammar detta på sin sajt. Stockholm har världsrekord i långa bostadsköer med sina 20 år för att få chans till ett förstahandskontrakt på en hyreslägenhet.

BBC rapporterar att Stockholm innehar världsrekord i långa bostadsköer, vilket skulle kunna ge en plats i Guinnes Book of World Records. För att ha en chans till att få ett förstahandskontrakt på en hyreslägenhet i Stockholm krävs det att man stått i bostadskö i 20 år.

”Trodde du att saker och ting var illa ställt där du bor? Stockholm håller världsrekordet i att få stå i kö till en hyresbostad”, skriver BBC.

På svarta marknaden hyrs lägenheter ut till dubbla priset, vilket ger lägenhetsinnehavare möjligheten att få betalt för såväl hyra som sina amorteringar om de hyr ut i andra hand.

En fransk kvinna berättar för BBC att hon under sina sex år som boende i Stockholm tvingats hoppa runt bland nio olika lägenheter.

— Det är en frustrerande marknad som förstör min upplevelse av att bo i en stad som jag älskar, säger Maeva Schaller.

Stockholm är Europas snabbast växande huvudstad. Att det föds fler barn i Stockholm än på andra håll av kontinenten nämns som en anledning. En annan stor anledning till den rekordhöga bostadsbristen är att Sverige tillåter massinvandringen av ”flyktingar”. Detta har lett till att den svenska regeringen totalt misslyckats med att kunna erbjuda bostäder till alla som behöver det.

Källor:
BBC tar upp Stockholms bostadsbrist
The city with 20-year waiting lists för rental homes


  • Publicerad:
    2016-05-22 12:05