KRIGSNARRATIV Chefen för ryska arméns generalstab, en svensk överstelöjtnant, chefen för Ukrainas militära underrättelsetjänst, samt en svensk forskare beskriver ett krig statt i skifte av fokus.

Ukrainakonflikten befinner sig enligt en rad bedömare nu i en övergångsfas. Ryssland tycks lägga huvudfokus på att erövra städer i östra Ukraina. Vad Ukraina beträffar så verkar man inriktade på att övergå till gerillakrigföring så snart vårsolen försätter skogarnas träd i grönska.

Nu tar vi städerna i Donbass – helt enligt planen

Sergej Rudskoj, chef för den ryska arméns generalstab, förklarade under fredagen att fas 1 av Rysslands militära operation nu förlupit planenligt i och med att ”Ukrainas militära förmåga väsentligen försvagats”.

Nästa fas, fortsatte han, består i befriandet av städerna i Donbass-regionen.

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan, kommenterar i sammanhanget:

— Deras initiala plan att ta Kiev och andra större städer fungerade inte. Då startade de en storoffensiv med kraftig artilleribeskjutning men inte heller det var framgångsrikt. De har misslyckats på alla fronter utom just i Donbass, säger han till SvD och tillägger:

— Det mest slående är att de fortfarande inte lyckats koordinera sina mark- och luftstridskrafter.

Det amerikanska försvarsdepartementet delar synen att Ukrainakonfliktens inriktning håller på att förskjutas.

Man påpekar att de ryska flygattackerna i Ukraina de senaste dagarna koncentrerats till Kiev, Chernihiv och Donbass-regionen.

Den tidigare ryska strategin att isolera motståndarsidan i östra Ukraina genom att operera mot söder från Charkiv samt mot norr från Mariupol har, resonerar man, uppenbarligen övergivits.

Men att dra sig tillbaka från det krigsdrabbade landets övriga delar är enligt Paasikivi samtidigt förknippat med stora svårigheter.

— Det är jättekomplicerat att retirera. Det skulle ge Ukraina möjligheter till angrepp som de inte skulle missa att utnyttja. Vi har inte heller sett att de dragit sig tillbaka från Kiev utan snarare att de gräver ned sig och intar defensiva positioner, säger han.

Vi opererar redan bakom frontlinjerna

Högste chefen för Ukrainas militära underrättelsetjänst, brigadgeneral Kyrylo Budanov, kommenterar en intervju för den amerikanska tidningen The Nation:

— Kriget har gått in i en ny fas, en där ryssarna har börjar beskjuta ukrainska städer med robotar och artilleri och undviker markstrider.

Vidare hävdar han att ukrainska jägarförband nu i en ständigt tilltagande utsträckning opererar bakom frontlinjerna – en typ av gerillakrigföring som han själv lett och leder.

— Våra krigare, våra soldater, även jägare kommer att förfölja de ryska angriparna med sina vapen i skogarna. Så snart våren kommer, och våra skogar blir gröna, kommer ett rent helvete att öppna upp sig för angriparen, säger underrättelsechefen till The Nation.

Paasikivi delar Budanovs syn på hur kriget nu utspelar sig:

— De röda fälten som visas upp på kartor är helt missvisande. Det är bakom dessa frontlinjer som striden förs.

Överstelöjtnanten hänvisar här till det svenska begreppet jägarstrid – en typ av krigföring möjlig i terräng där de stridande kan hålla sig dolda.

— Nyckelorden är att vara rörlig, gömd och slå till mot mjuka mål i fiendens försörjningslinjer. Ju längre bakom fronten desto bättre, eftersom risken för att dra på sig eld från artilleri och pansrade fordon då är lägre, förklarar han.

Retorisk motivering av omdisponering

Doktorn i rysk krigföring samt forskaren vid Försvarshögskolan Oscar Jonsson menar att det är oomtvistligt att Ryssland ändrat strategi för sin krigsföring.

— Tidigare talade man om att Ukraina skulle ”denazifieras”. Det här är ett sätt att återgå till de ursprungliga argumenten, att förhindra ett påstått folkmord i Donbass-regionen. Det är ett sätt att retoriskt motivera den omdisponering man tvingats göra, säger han till SvD.

Statistik som Pentagon presenterat gör gällande att Ryssland under den nu aktuella konflikten har skjutit 1250 kryssningsrobotar mot Ukraina.

Jonsson, som sätter sin tillit till statistiken, kommenterar att detta är ett historiskt världsrekord för en och samma konflikt, och han betonar att bombardemanget av städerna av Kiev och Chernihiv samtidigt fortgår.

— Jag tror absolut att Ryssland vill behålla de områden de tagit kontroll över, om inte annat som en hävstång i framtida förhandlingar, säger han till SvD.