BIOMETRIK Med Apples senaste iOS-uppdatering fungerar Face ID oavsett om användaren bär ansiktsmask eller ej. I Sverige använder polisen redan tekniken, medan den snart börjar tillämpas generellt inom skolsystemet.

För cirka två månader sedan lanserades den senaste versionen 15:4 av Apples operativsystem IOS – en mycket omfattande uppdatering. 15:4 gör det till exempel möjligt för bärare av ansiktsmask att nyttja funktionen Face ID.

Användaren tvingas alltså inte ta av sig masken för att tillgå en tjänst som Apple Pay och behöver då inte knappa in något lösenord.

I Sverige finns långt framskridna planer på att använda ansiktsigenkänning och andra former av biometri systematiskt inom skolan för fastställa elevers identitet vid digitala prov. Man räknar med att år 2024 kunna börja anlita denna teknik för det syftet.

Att svensk polis redan börjat använda ansiktsigenkänning tydliggjordes härförleden av rapporteringen om hur man med hjälp av denna teknik identifierade våldsverkare från påskhelgens invandrarupplopp i Östergötland, Närke, Skåne och Stockholm. Till grund för identifikationen låg här dels polisens egna filmer från kroppskameror, drönare och helikoptrar, dels videoinspelningar inskickade av allmänheten. Polisen uppges med denna teknik ha lyckats identifiera över 40 personer från dessa kravaller.

Nya Dagbladet noterar i sammanhanget att ansiktsigenkänning knappast alls tagits i bruk på den plats, där tekniken bakom den utvecklats. I Silicon Valley, Kalifornien finns en utbredd skepticism mot denna form av identifikation. Ett förbud från 2019 förhindrar till exempel polismyndighet samt aktörer inom kollektivtrafiken att använda tekniken.

Det är vidare ett välkänt faktum att de stora tech-företagens systemutvecklare i Silicon Valley tenderar att inte låta sina barn använda smartphones.