UTRIKES. Den turkiska regeringen har bekräftat att landet skickat trupper in i Syrien.

Som Nordfront tidigare rapporterat inledde Turkiet en offensiv mot mot Syrien under lördagen. Nu har den turkiske premiärminister Binali Yildirim även bekräftat att turkiska stridsvagnar och övrig personal tagit sig över den syriska gränsen. Enligt Yildirim kommer Turkiet att upprätta en ”30 kilometer lång buffertzon” i Syrien längs den turkiska gränsen efter att ”operationen mot kurderna är avslutad”.

Konflikten mellan kurdiska nationella i Syrien och Turkiet har eskalerat sedan USA utlyste att man ämnar skapa en beväpnad kurdisk styrka i Syrien. Att USA sedermera dragit tillbaka sitt uttalande har inte hindrat den turkiska staten från att gå till attack.

Ryssland har nu krävt att samtliga parter tar ett steg tillbaka. Från det ryska försvarsministeriet har man även riktat kraftig kritik mot USA vars trupper befinner sig illegalt inom syriskt territorium:

”Den främsta orsaken till att krisen i norra Syrien eskalerat är de provokativa steg som tagits av USA, där man ämnat isolera kurdiska regioner i Syrien. Pentagons leveranser av vapen till pro-amerikanska grupper i norra Syrien har även de bidragit till att öka spänningarna i regionen.”

Källa:
Turkish armored division advances into Syria’s Afrin


  • Publicerad:
    2018-01-21 18:20