Dagens datum 29 december: Belägringen av Budapest tog sin början den 29 december 1944 efter att den tyske befälhavaren förkastat de sovjetiska kapitulationskraven.

waffen-SS-battle-budapest

I oktober 1944 satte röda armén igång offensiven som syftade till att skära av den ungerska huvudstaden Budapest från resterande tyska och ungerska styrkor. De sovjetiska styrkorna bestod av över 1 miljon man uppdelade i 2 operationsgrupper. De två grupperna anföll norr och söder om staden, för att slutligen den 26 december helt inringa staden.

Belägringen av Budapest tog sin början den 29 december 1944 efter att den tyske befälhavaren Karl Pfeffer-Wildenbruch förkastat de sovjetiska kapitulationskraven. De försvarande styrkorna i staden bestod av ca 33 000 tyska och 37 000 ungerska soldater som blivit inringade tillsammans med ungefär 800 000 civila.

Den sovjetiska framryckningen genom staden började i de östra förorterna och in i stadsdelen Pest där de utnyttjade de breda huvudgatorna för att snabbare förflytta trupperna. Försvararna retirerade till den mer bergiga stadsdelen Buda för att kunna bättre utnyttja terrängen i sitt försvar. Elitsoldater från Waffen-SS försvarade sig framgångsrikt under sex veckor, man slog tillbaka de sovjetiska anfallen och orsakade fienden svåra förluster.

Sovjetiska soldater under striderna i Budapest

Sovjetiska soldater under striderna i Budapest

Under den första veckan i januari inleddes ett tyskt anfall för att undsätta de belägrade styrkorna. Den IV SS-Pansarkåren, under SS-Obergruppenführer Herbert Otto Gille, bestående av bland annat SS-divisionerna Totenkopf och Wiking drogs från fronten i Polen för syftet. Inom några dagar hade Gilles pansarkår slagit sig fram till Budapests flygplats endast 21 km från stadens centrum och hade målet inom räckhåll. Tyvärr fick Gille order om att dra sig tillbaka för att sätta i sin pansarkår söder om staden i ett försök att ringa in 10 sovjetiska divisioner.

Kungstiger från IV SS-pansarkåren 1945

Kungstiger från IV SS-pansarkåren 1945

De försvarande trupperna kunde endast få förnödenheter via luften, och Luftwaffes kapacitet att leverera i detta stadie av kriget var kraftigt begränsad. Trots stora förluster och brist på förnödenheter vägrade de försvarande soldaterna att ge upp. Man kämpade fanatiskt om varje gata och hus. I början på februari gav dock den sovjetiska numerära överlägsenheten resultat och man intog citadellet på Gellértberget och Slottsberget.

Karl Pfeffer-Wildenbruch gav under natten den 11 februari order om att de resterande trupperna skulle slå sig ut. De sovjetiska styrkorna hade fått underrättelser om utbrytningsförsöket, så man låg väl förberedd i stridsställningar när utbrytningen inleddes. De närmare 30 000 soldaterna, tillsammans med tusentals civila delade upp sig i tre kolonner. Den första kolonnen lyckades, tack vare en kraftig dimma, att överraska de sovjetiska trupperna.

Sammanlagt tog sig upp emot 10 000 soldater och civila genom de sovjetiska linjerna och flydde mot Österrike. De trupper som återstod i den svårt sargade staden kapitulerade den 13 februari 1945. Den ungerska organisationen MNA organiserar årligen en minnesmarsch för att hedra soldaternas utbrytning.

Efter kapitulationen drog de sovjetiska soldaterna igång en våg av mord och våldtäkter. Man räknar med att uppemot 200 000 ungerska kvinnor och flickor blev våldtagna.

Sovjetiska ockupationssoldater i Budapest

Sovjetiska ockupationssoldater i Budapest


  • Publicerad:
    2013-12-29 21:25