Dagens datum 21 augusti: Denna dag 1992 inledde federala polisstyrkor belägringen av familjen Weavers hem i Ruby Ridge i nordvästra USA.

rubyridge111

Randy Weaver föddes den 3 januari 1948 i Iowa där han också växte upp. 1968, när Vietnamnkriget startade, hoppade Weaver av sina collagestudier för att gå med i armén. Weaver blev stationerad vid Fort Bragg i North Carolina och tjänstgjorde där i tre år innan han lämnade armén i oktober 1971.

I november 1971 gifte sig Randy med sin fru Vicki Weaver. Paret fick tillsammans fyra barn: Sara, Samuel, Rachel, och Elishiba.

Vicki Weaver med sina barn.

Vicki Weaver med sina barn.

Weaver-paret var starkt religiöst, framför allt då Vicki som med tiden blev övertygad om att apokalypsen var nära förestående. Vicki fick dock en vision där hon såg att hennes familj kunde överleva apokalypsen i ett avlägset område. Bland annat därför flyttade familjen 1983 upp till Ruby Ridge i de norra delarna av Idaho. Paret köpte egen mark, byggde sig en stuga, skaffade djur och Vicki började hemundervisa deras barn.

Familjen Weaver blev där sedan bekanta med personer som var medlemmar av den identitetskristna organisationen Aryan Nations och familjen deltog också på några av organisationens möten. Det var också genom Aryan Nations som Randy Weaver 1986 kom i kontakt med infiltratören Kenneth Faderley som jobbade för Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (ATF). 1989 sålde Randy Weaver två gevär till Faderley. Myndigheterna menar att gevären innan de såldes hade modifierats på ett olagligt sätt, Randy Weaver har påstått att gevären modifierades av myndigheterna efter att han sålt dem till Faderley.

ATF försökte i alla fall samma år utpressa Randy Weaver till att hjälpa myndigheten med infiltrationen av Aryan Nations, men Weaver vägrade att ställa upp på det och Faderleys överordnade bad honom att avbryta kontakten med Weaver. Ett till utpressningsförsök gjordes mot Randy Weaver 1991 men även det misslyckades varför han kom att åtalas istället. Weaver uteblev dock till domstolsförhandlingarna då rätten skickat en kallelse till honom med fel datum på, vilket ledde till att det utfärdades en order om att han skulle arresteras – trots att det var allmänt känt att han delgivits fel datum. Detta fick familjen Weaver att inse att de ej skulle få en rättvis rättegång varför de valde att isolera sig i sin stuga vid Ruby Ridge.

Myndigheterna inledde därför en omfattande övervakning mot familjen och efter en hetskampanj i media spelades bland annat 100 timmar av övervakningsmaterial in med hjälp av soldrivna övervakningskameror.

Belägringen
Den 21 augusti 1992 gav sig flera tungt beväpnade agenter in på Weavers mark för att spana på familjen och deras stuga. Agenterna hade order om att undvika all kontakt med familjen Weaver, något de ej lyckades med.

Exakt vad som inträffade är oklart, men klart är att en av familjens hundar – som hette Striker – stötte på agenterna när de börjat dra sig tillbaka. Hunden blev skjuten av agenterna och en eldstrid utbröt mellan agenterna och Samuel Weaver och Kevin Harris, en vän till familjen som vid tidpunkten bodde hos dem. Under eldstriden sköt Harris ihjäl en av agenterna medan Samuel Weaver, som då var blott 14 år gammal, först blev skjuten i armen och sedan sköts i ryggen, förmodligen när han och Harris retirerade.

Dagen efter mobiliserade regimen 400 federala agenter till Ruby Ridge. Direktiv om att alla beväpnade vuxna män skulle skjutas delades ut till agenterna, vilket strider mot de vanliga rutinerna som säger att agenter bara ska skjuta i självförsvar mot personer som man identifierat sig som agenter för.

När Randy Weaver samma dag gick ut till ett skjul för att kolla på sin döde son som familjen hade placerat där blev han skjuten i axeln av en krypskytt. Skytten hade siktat för att döda Randy Weaver och sköt sedan ett andra skott mot Kevin Harris. Det andra skottet missade dock Harris och träffade istället Vicki Weaver i huvudet. Hon dog med parets yngsta dotter som bara var tio månader gammal i sin famn. Lyckligtvis klarade sig dottern oskadd.

Först efter dessa händelser presenterade sig myndigheterna för familjen genom att skicka fram en robot. Sedan följde tio dagar av dödläge där båda parter främst väntade på motpartens nästa drag. Myndigheterna hävdar i efterhand att det dröjde länge innan de först upptäckte att Samuel Weaver skjutits och sedan även fick reda på att Vicki Weaver också skjutits, varför man inte heller tog hänsyn till dessa omständigheter.

Först när civilpersonen Bo Gritz anlände till platsen och agerade ombud mellan Randy Weaver och myndigheterna löste sig dödläget och Randy Weaver gav upp. Belägringen tog således slut efter elva dagar.

Efterspel
Randy Weaver friades från alla brottsmisstankar kopplade till själva belägringen och dömdes endast för att inte ha dykt upp i rätten från början. I efterhand fick familjen sammanlagt 3,1 miljoner dollar i skadestånd av staten.

Händelserna vid Ruby Ridge var en av de saker som fick bägaren att rinna över för Timothy McVeigh som 1995 bombade en byggnad som bland annat användes som kontor av FBI och ATF.

1996 spelades det in en miniserie om händelserna vid Ruby Ridge. Det finns också ett flertal dokumentärer om belägringen, bland annat en där Randy Weaver säger följande: ”You know the word ’racist’ is a good word in itself, it means pride of your race.” Den dokumentären kan ses här nedan:

De andra delarna av dokumentären kan ses här: Del 2, Del 3, Del 4 och Del 5.

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-08-21.


  • Publicerad:
    2018-08-21 00:00