BELGIEN. Myndigheterna i Belgien avväpnar nu 11 soldater som anklagas för att ha radikala eller högerextrema åsikter då staten fruktar att de ska följa i Jürgen Conings fotspår.

Jürgen Conings.

Igår rapporterade flamländska VRT att 11 belgiska soldater förlorar vissa av sina rättigheter, däribland tillgången till vapen. Denna inskränkning motiveras av fallet med den dekorerade krypskytten och krigsveteranen Jürgen Conings som utan tillstånd plockade med sig vapen och rymde från sin enhet i måndags förra veckan. Conings ska enligt myndigheterna i Belgien ha ”högerextrema” sympatier och sägs ha skrivit ett brev som antyder att han ser politiker och virologer som sina fiender då han motsätter sig de rådande coronarestriktionerna.

Trots omfattande eftersökningar har Conings lyckats hålla sig undan de över 400 poliser och militärer som Beligen mobiliserat i sökandet efter honom. Enligt VRT har Belgien till och med fått hjälp av utländska styrkor i den än så länge misslyckade jakten.

De 11 militärerna som nu avväpnas ska enligt VRT i likhet med Conings ha haft ”radikala idéer” eller ”sympatier för högerextrema grupper”. Soldaterna som sedan tidigare övervakats av underrättelsetjänsten kommer nu nekas tillgång till vapenlager och känslig information.


  • Publicerad:
    2021-05-24 13:05