BELGIEN. Kravallpoliser i Bryssel var tvungna att använda vattenkanoner och tårgas mot militär personal i samband med protester mot regeringens planer om att höja pensionsåldern.

opptoyeribelgia

Enligt lokala rapporter ska 8 000 tjänstemän och -kvinnor gått ut på gatorna i den belgiska huvudstaden för att uttrycka sitt missnöje över förslaget om att höja pensionsåldern från 56 till 63 år. Inspelningar från tisdagens demonstration, som ägde rum på en nationell helgdag för den belgiska kungafamiljen, visar demonstranter som kämpar mot kravallpolis.

Protesterna fick en våldsam avslutning i närheten av där Belgiens försvarsminister bor på Mont St Lambert-gatan. Protestanterna kastade där bland annat citroner och andra projektiler mot polisen, som i gengäld använde vattenkanoner för att skingra demonstranterna.

Regeringen planerar att höja pensionsåldern till 63 år 2030. Villkoren för att beviljas en militär pension kommer att ändras från 2019 meddelar tidningen De Tijd.

VSOA, en av fyra offentliga fackföreningar som stöttade tisdagens demonstration, har uttryckt att regeringens ogenomtänkta förslag är en ”ödeläggelse” av dagens pensionsplan.

— Regeringen önskar att bryta ner solidariteten mellan de olika sektorerna inom den offentliga sektorn, meddelande VSOA i förra månaden.

En annan fackförrening, SLFP, som representerar tjänstemän och -kvinnor, säger att regeringens behandling av människor som riskerat sina liv för ”säkerhet och skydd” av Belgien är ”oacceptabelt”.

Den påkostade massinvandringen och nedläggningen av den nationella industrin till förmån för import från Asien är klara orsaker till de ekonomiska åtstramningarna som pågår i flera europeiska länder. Nerskärningarna är ett tydligt exempel på hur korrupta karriärpolitikerna varken har respekt eller lojalitet till sin egen befolkning och att de är ”nickedockor” för (((globala intressen))).

Källor:
Belgiske soldater sprayet med tåregass og vannkanoner under demonstrasjon
Protesting soldiers teargassed, hit with water cannon by Belgian police (VIDEO)


  • Publicerad:
    2016-11-17 12:00