EKONOMI Storbritannien har den senaste veckan drabbats av en akut bensinbrist. Många bilar står stilla och nu sätter man in militären.

Bensinkrisen har hållit Storbritannien i ett järngrepp i över en vecka nu. På grund av brist på tankbilsförare har bensinstationer runt om i landet fått stänga, det har helt enkelt inte funnits bensin att tillgå.

På sociala medier har man kunnat se bilder där folk väntar på att få tanka bilen och där bilköerna ser ut att vara flera hundra meter långa.

Under veckan har många britter panikartat tankat bilen innan bensinen skulle sina helt, något som enligt bensinstationerna har höjt priserna än mer. På vissa håll har det uppstått bråk mellan stressade britter som behövt bensin.

Utländska lastbilschaufförer har fått tillfälliga arbetsvisum för att hjälpa till.

Ian Blackford från Scottish National Party beskriver att ”den allvarliga arbetskraftsbristen, ökande kostnaderna, tomma butikshyllorna, den pågående bränslekrisen och handelsblockaderna orsakar allvarlig och ihållande skada”.

Nu sätter landet även in militären för att lätta på krisen. I helgen har omkring 200 soldater snabbutbildats i att köra tankbilar och fylla på bensinstationer.

Enligt en del brittiska politiker har krisen orsakats av coronapandemin och Brexit. Vad det verkar kommer krisen att påverka den brittiska ekonomin allvarligt framöver.