PEDOFILI. Pedofilen Bertil Pettersson blev igenkänd när Samhällsnytt skrev om konkursen av hans förra bolag. Han är dömd för flera brott, bland annat har han ägnat sig åt att smygfilma sin då tonåriga styvson och dennes flickvän.

Bertil Pettersson smygfilmade sin tonåriga styvson och dennes flickvän när de hade samlag. Fotomontage: Pikist (Public Domain) / Linkedin.

I en artikel berättade Samhällsnytt den 2 september om Bertil Pettersson som vid en konkurs av Sveagruppen Tidnings AB lämpat över 20 miljoner i skulder på olika fordringsägare, framför allt Myndigheten för Press, Radio och TV. Före konkursen tömdes bolaget på alla tillgångar och flyttades till ett nytt bolag, Sveagruppen Media AB.

Petterson kändes dock igen av medlemmar i närområdet som en välkänd pedofil. Han har en grovt kriminell bakgrund där han bland annat installerat kameror i hemmet och under flera år smygfilmat sin tonåriga styvson och dennes flickvän när de hade samlag – något som han själv blev grovt misshandlad för.

Den 18 maj 2015 utkom Justitiekanslern (JK) med ett beslut om skadestånd för Petterssons barnsexproduktioner. Vad som inte framgår av JK:s ärende är att det gäller ägaren till Sveagruppen Media AB:s egen Bertil Petterson som i detta ”familjedrama” bland annat blev knivhuggen när han konfronterades av ett av sina offer.

Dömd för flera grova brott
Innan 2013 förekom Pettersson bara i belastningsregistret för hastighetsöverträdelser men runt detta år blev en brytpunkt för pedofilen. Under 2012 dömdes nämligen hans styvson för grov misshandel av Pettersson, något som föregicks av grova integritetsövergrepp från Petterssons sida.

Enligt JK hade han spelat in barnen och deras partners när de hade ”vaginalt och oralt sex” och tagit nakenbilder som han sedan ”noggrant lagt upp i ett filarkiv” på sin dator. Det bedömdes dock inte som barnpornografibrott och utredningen lades därför ned, trots att han samlat på sig material under 30 månaders tid.

I slutet av 2013 begick han flertalet kriminella handlingar och dömdes under 2014 för grovt rattfylleri, rattfylleri och olovlig körning. Under 2015 följde han upp detta och dömdes för tre fall av grov olovlig körning.

Detta stoppade dock inte Pettersson som gav sig ut på fortsatta bilturer och han dömdes därför under 2016 för grov olovlig körning ytterligare en gång – med skillnaden att rätten dömde honom till fängelse, en påföljd som sedermera reducerades till 42 000 kronor i böter av hovrätten.

Förstörde ett barns liv
Styvsonen som Petterson smygfilmade under nästan tre års tid fram till 2011 har det gått mycket illa för och han har dömts av Sveriges tingsrätter nästan varje år för nya brott, däribland skadegörelse, flera fall av narkotikabrott, grov misshandel, snatteri/stöld, knivbrott med mera.

Under senare tid har han förgripit sig mot tjänsteman, begått våldsamt motstånd under påverkan av narkotika men även börjat köra fordon utan tillstånd. Styvsonen vittnar om att Petterssons beteende har lett till ”koncentrations- och sömnsvårigheter” och att han börjat röka.

Kampen för ett annat offer av smygfilmningarna för att få någon form av rättvisa tog fyra år via JK där alltså den utsatta till slut fick skadestånd av staten enligt Europakonventionen.

Från bidragstagare till företagsplundrare
Pettersson tog via sitt bolag Readers Mind över Sveagruppen år 2012 och sedan dess har han fått över 100 miljoner kronor i presstöd.

Att uppbära detta stöd innebär dock vissa krav som att tidningen skall ha en egen självständig redaktion och resurser. Detta verkar dock inte ha passat Pettersson som hade Thomas Ahlin som webbredaktör för Sörmlandsbygden, Länsposten och Dalabygden samtidigt.

Några unika ledare har inte tidningarna heller haft utan de har fritt kopierats mellan dem – något som gör texterna ogiltiga som eget redaktionellt material då sådant skall vara ”enkom” för en unik tidning. På senare tid verkar tidningarna ha slutat dela material på samma nivåer som innan, vilket kan ha bidragit till den ”sämre ekonomin” för koncernen.

Rattfylla, grov olovlig körning och sexuell exploatering av barn lär inte heller ha hjälpt verksamheten framåt.

Det som finns kvar i dag är ett plundrat bolag med 20 miljoner i skulder och tre småtidningar som troligtvis kommer tappa både försäljning, prenumeranter och kvarvarande presstöd inom kort.

Källa:
Västmanlands tingsrätt: B 868-12
Västmanlands tingsrätt: B 290-14
Västmanlands tingsrätt: B 411-15
Västmanlands tingsrätt: B 4839-15
Svea Hovrätt: B 2164-16


  • Publicerad:
    2020-09-10 22:25