INRIKES Efter förhandlingar under natten står det klart att Centerpartiet kommer att släppa fram den nya S-ledaren Magdalena Andersson i en kommande statsministeromröstning.

Under flera dagar ska regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet ha suttit i förhandlingar med Centerpartiet angående den kommande statsministeromröstningen om regeringens nya statsministerkandidat Magdalena Andersson.

En av frågorna som Centern har krävt att få gehör för innan man släpper fram Andersson är ett mer ”flexibelt strandskydd”, med andra ord att man ska få bygga på stränder på vissa platser på landsbygden.

Detta har framförallt Miljöpartiet motsatt sig. Men nu tycks det alltså som att man kommit till en överenskommelse. Det hela beskrivs som en seger av både MP och C.

— Vi är väldigt nöjda med de två produkterna som ligger på regeringens bord. Det här visar att Centerpartiet spelar en viktig roll i svensk politik och att vi har fokus på sakpolitiken, säger Annie Lööf (C) till Aftonbladet.

Den andra punkter gäller ”stärkt äganderätt i skogen”, nämligen att skogsägare ska få välja själva i högre utsträckning hur man förvaltar sin skog.

Miljöpartiet menar också att man varit framgångsrika i förhandlingarna.

— Miljöpartiet har i förhandlingarna stått upp för miljön, den biologiska mångfalden och allemansrätten. Och det har gett resultat. Det är väldigt tydligt att det spelar roll att vi finns med vid förhandlingsbordet för att naturen och allemansrätten ska kunna försvaras, säger Per Bolund, miljö- och klimatminister och språkrör för Miljöpartiet i ett pressmeddelande.

I samma pressmeddelande skriver Miljöpartiet att uppgörelsen innebär att strandskyddet slopas helt och görs om så att det stärks där det behövs som mest och lättas på andra ställen som ”underlättar utvecklingen av landsbygden”. Detta gäller exempelvis att man kommer att få bygga strandnära vid små sjöar och vattendrag.

Efter dagens regeringssammanträde som inleddes klockan 11 väntas Stefan Löfven lämna in sin avskedsansökan som statsminister till talmannen.

Det Centerpartiet kommer att göra är att inte rösta nej till Magdalena Andersson när talmannen föreslår henne som statsminister. Talmannens statsministerförslag vinner så länge inte en majoritet av riksdagen röstar emot förslaget. Vinner Magdalena Andersson blir hon Sveriges första kvinnliga statsminister.