SAMHÄLLE. I flera norrländska kommuner ordnas det skjuts till vallokalerna.

I Härjedalen ordnar kommunen taxi åt dem som inte på andra sätt själva kan ta sig till vallokalen på valdagen.

Vi brukar ha den här servicen, men det är få som utnyttjar den, säger socialdemokraten Lars-Gunnar Nordlander som är ordförande i valnämnden i Härjedalen.

Vid förra valet fanns det tio vallokaler öppna på valdagen i Härjedalens kommun. Eftersom flera valkretsar har slagits samman till i år har antalet vallokaler halverats. Därför får fler röstberättigande längre till sin vallokal i år. Ännu vet man inte om servicen med kommunalt betald taxi kommer att utnyttjas i högre grad i detta val.

Tidigare hade även Ragunda kommun och Strömsund taxiservice på valdagen.

— Men det var ingen efterfrågan. Men skulle någon höra av sig och ha problem att ta sig till vallokalen så kommer vi att lösa det på något sätt, säger säger socialdemokraten Jim Salomonsson, valnämndens ordförande i Ragunda.

Även Lena Haglund som är valnämndens sekreterare i Strömsund berättar att det inte fanns någon efterfrågan.

— Det var för länge sedan, det fanns ingen efterfrågan och nu finns det ju så många möjligheter för att rösta, säger hon.

Till detta val ska det också finnas ambulerande röstmottagare i kommunerna. Om man är sjuk, gammal eller har en funktionsnedsättning och därför inte kan ta sig till vallokalen, kan man be att röstmottagarna kommer hem till en.

Tips: Låt kommunen betala för att du röstar på Nordiska motståndsrörelsen!
Om möjligheten finns i din kommun, ta gärna chansen att låta din kommun betala för att du röstar på Nordiska motståndsrörelsen.

Om Nordiska motståndsrörelsen inte är representerade i valet i just ditt område, kan du ändå rösta på folkrörelsen genom att skriva partiets namn, exakt rätt, på en blank valsedel. Om du skriver partinamnet rätt och inte viker eller skrynklar valsedeln, måste den räknas som giltig. Det är bättre än att kasta bort sin röst på något av folkförrädarpartierna.

Här kan man ta taxi gratis till vallokalen


  • Publicerad:
    2018-08-27 08:35