INRIKES. Folkförrädaren och entreprenören Bert Karlsson stämmer Migrationsverket samt tre kommuner på 27 miljoner kronor. Enligt Karlsson har Migrationsverket och de tre kommunerna gjort sig skyldiga till avtalsbrott.

Bert Karlsson vill nu öka på sin förmögenhet på skattebetalarnas bekostnad med ytterligare 27 miljoner kronor.

Bolaget Jakarjo AB, som ägs av Bert Karlsson, har i flera år tjänat storkovan på sina invasionsbaser runt om i landet och redovisade år 2016 en nettovinst på 160 miljoner kronor. Att företagets vinst inte var större beror enligt Karlsson på att Migrationsverket och tre kommuner brutit mot gällande avtal.

När det kommer till Migrationsverkets oförmåga att följa gällande avtal tar Karlsson företagets anläggning i Åsele som ett exempel.

— Där hade vi ett avtal om att folk skulle flytta in men det kom aldrig några. Tre månader senare hörde de av sig och ville förlänga avtalet, men när vi sedan skickade en faktura på 4,5 miljoner kände de plötsligt inte till något avtal längre, man blir mörkrädd över hur dålig koll de har på sin verksamhet, klagar Karlsson.

Migrationsverket har inte heller, enligt Karlsson, följt sina egna riktlinjer om att alltid välja det billigaste alternativet. Vilket han anser vara ”skamlöst slöseri”. Att hans bolag inte vann avtalet med Migrationsverket för faciliteterna i Skara är ett exempel på detta menar han:

— Om de bygger ett regelverk för upphandlingar där det ska vara det billigaste alternativet som gäller och sedan tar det som ligger på 38:e plats i en ranking är det något som är riktigt fel.

Entreprenören är inte heller nöjd med hur vissa kommuner behandlat företaget. Företaget ska enligt Karlsson inte ha fått betalt för de ”ensamkommande” som man mottagit eftersom kommunerna påstår att de saknar avtal med dem. Som svar på detta tänker Karlsson dra ifrågavarande kommuner inför rätten.

Att Jakarjo AB och Karlsson finner sig i rätten är dock inte något som tillhör ovanligheterna. Företaget har vid ett flertal tillfällen blivit stämt för fastighetsskador orsakade av så kallade flyktingar. Bland annat stämde ett fastighetsbolag företaget i september för skadegörelse värt 1,9 miljoner kronor. Det frikyrkliga Livets Ords fastighetsbolag har även de stämt Jakarjo AB för fastighetsskador, efter att Jakarjo hyrt lokaler av samfundet.

Den mest uppseendeväckande juridiska incidenten som involverar Karlsson och hans bolag är dock den när han och bolaget fälldes för bokföringsbrott. Domen resulterade i en villkorlig dom för Karlsson och 50 000 kronor i böter för företaget. Som hämnd för att Karlsson blev fälld i rätten polisanmälde han tidigare i år inte ett utan 15 000 andra företag.

Källor:
Bert ska stämma Migrationsverket på miljonbelopp
Bert Karlsson stäms på miljonbelopp för skadegörelse
Livets ords fastighetsbolag stämmer Bert Karlsson
Bert Karlsson polisanmäler 15.000 företag


  • Publicerad:
    2017-10-27 20:30