INRIKES. Stadsbiblioteket i Karlstad har kritiserats för att de inte vill låna ut böcker till zigenare. Bibliotekschefen menar bland annat på att dessa inte har någon hemadress vilket försvårar låneprocessen samt att de varken kan prata eller skriva på svenska.

Karlstads stadsbibliotek.

Karlstads stadsbibliotek har nu blivit kritiserade för att de inte vill låna ut böcker till zigenare. Bibliotekschefen Åsa Hansen säger till DN att det beror på att dessa saknar en hemadress, och att biblioteket då inte har någonstans att skicka räkningar om böcker blir försenade.

— Ja, och hos oss står det att man måste ha en hemadress, säger Hansen och tillägger att de ändå har full tillgång till datorer och annat väl inne på biblioteket.

Enligt uppgifter så ska biblioteket göra skillnad på exempelvis zigenare och andra som saknar en hemadress men att de gör den här skillnaden beror enligt Hansen på att zigenarna har svårt att göra sig förstådda.

— Det är en grupp som vi får lägga lite extra hjälp på. Vi har svårt att förstå varandra med språket. De kan inte prata eller skriva, säger Hansen.

DN försöker utmåla det som att det är diskriminerande att zigenarna har hamnat på en speciell lista, men Hansen säger att det inte rör sig om någon registrering. Johanna Westeson som är jurist på Amnesty kritiserar bibliotekets val.

— Det är mycket uppseendeväckande att man samlat en utpekad grupp människor i särskilt register. Bara det i sig är ett klart tecken på diskriminering, säger Westeson till DN.

Källa:
Karlstads bibliotek nekar EU-migranter att låna böcker


  • Publicerad:
    2017-06-13 16:00