USA. Presidentkandidat Joe Biden kan ha skjutit sig själv i foten. Han anklagas för förtal av Kyle Rittenhouse och saknar rättslig immunitet, då han inte innehar något politiskt ämbete.

Lin Wood är advokat till Kyle Rittenhouse – sjuttonåringen som åtalats för mord efter att ha praktiserat självförsvar vid ett upplopp i Kenosha, Wisconsin förra månaden. Han har nu hotat att stämma presidentkandidaten Joe Biden för att ha kallat tonåringen en ”vit makt-person”.

En formell begäran om offentlig dementi av Biden-Harriskampanjen förbereds för Kyle Rittenhouses räkning” skrev Wood under onsdagen på Twitter. Han fortsatte:

Jag kräver härmed att Joe Biden omedelbart tar tillbaka sin falska anklagelse att Kyle är en vit makt-person och milismedlem ansvarig för våld i Kenosha.

Hotet om stämning gäller en kampanjvideo som Biden, den demokratiske presidentkandidaten, släppte i onsdags, där han anklagar president Donald Trump för att ”vägra fördöma vit makt”.

Videon innehåller bland annat utvalda filmsekvenser med Rittenhouse i aktion i Kenosha. Materialet påstås skildra den ”vita överhöghet” som Biden hävdar att Trump underlåter att förkasta.

Rittenhouse har anklagats för mord av första graden samt mordförsök, efter att vid ett BLM-upplopp den 25 augusti ha skjutit tre personer, av vilka två avled.

Tonåringens supportrar och försvar samt stora delar av allmänheten pekar på att Rittenhouse, när skotten avlossades, hotades till sitt liv och agerade fullt rimligt i självförsvar.

Försöker karaktärsmörda Kyle
Vänsterinriktade politiker har emellertid stämplat Rittenhouse som en ”rasist” medan representanthusledamoten Ayanna Pressley även benämnt honom en ”inhemsk vit makt-person och terrorist”.

Till saken hör att inga tecken finns på att Rittenhouse skulle vara politiskt engagerad – eller ens intresserad.

Reportrar som grävt djupt i Rittenhouses förflutna med syftet hitta ”något komprometterande”, har inte heller lyckats hitta några bevis för kopplingar till milisgrupper eller ens till nationella grupperingar.

Det enda som NPR och CBS News – enligt egen utsago – lyckats komma med är att Rittenhouse ska vara positivt inställd till polisen samt att han en gång närvarat vid en demonstration till stöd för Trump. Ingen av dessa saker torde kunna användas rättsligt emot honom.

Vad den nu förtalsanklagade presidentkandidaten Joe Biden beträffar, så har han ingen rättslig immunitet för sina uttalanden, eftersom han för närvarande inte innehar något politiskt ämbete.

Joe Biden riskerar alltså att tvingas välja mellan en förnedrande offentlig dementi eller att stämmas – och eventuellt fällas – för förtal.


  • Publicerad:
    2020-10-01 22:10