JUDISK MAKT Inför tusen rabbiner krävde Joe Biden i torsdags att senaten snarast installerar den judiska ”förintelse-historikern” Deborah Lipstadt som ”antisemitism-övervakare”.

I ett webbinarium och så kallat ”Rosh Hashanah – samtal” på torsdagen med runt tusen rabbiner uppmanade president Joe Biden senaten att skynda på godkännandet av hans nominerade kandidat till ”antisemitism-övervakare”, den judiska ”förintelse-historikern” Deborah Lipstadt.

I webbinariet krävde deltagarna att presidenten presenterar sin plan för bekämpning av ”den spirande antisemitismen”.

Biden konstaterade att justitiekanslern Merrick Garland har anlitat personal med uppgift att koordinera åtal för hatbrott samt att hans administration undersökte ”extremistgrupper” i vad han kallade ”Amerikas första omfattande satsning någonsin på att utreda det hot som inhemsk terrorism utgör”.

Presidenten citerade även från sin nominering i juli av Lipstadt som utrikesdepartementets ”antisemitism-övervakare”, som kan installeras först efter att ha godkänts av senaten.

Så här uttalade han sig om förintelsehistorikern Lipstadt vid Emory University:

”Det finns ingen mer kvalificerad, och jag har efterlyst en skyndsam bekräftelse från senaten.”

Biden förklarade vidare att han sjösatte sin kampanj i frågan redan i april 2019, delvis på grund av sin frustration med sin företrädares vägran att otvetydigt fördöma ”den dödliga nynazistiska marschen i Charlottesville, Virginia 2017”.

Han berättade att hans barn och barnbarn tryckt på honom i detta och fortsatte:

”Vi tänker inte acceptera att våra amerikanska bröder och systrar förolämpas och attackeras för vilka de är eller för vad de tror på – och det gäller i alla sammanhang.”

Han tillade:

”Ibland föregås reformer av allvarliga brott mot anständigheten, och detta förstår folk.”

Som ett gemensamt svar på flera frågor rörande klimatförändring och mänskliga rättigheter sa presidenten att han är djupt engagerad i kampen mot klimatförändring och att han tilldelar ”den judiska gemenskapen en eloge för att i decennier ha varit ledande i kampen för mänskliga rättigheter”.

Biden uttryckte slutligen sitt stöd för aktuella judiska initiativ att försöka dra tillbaka ”vissa delstaters nyligen införda begränsningar av rösträtten”.