UTRIKES I ett brandtal pekade USA:s president Joe Biden ut rivalen Donald Trumps följare som ett ”existentiellt hot mot demokratin” som måste elimineras.

Under torsdagen höll USA:s president Joe Biden ett tal från Independence Hall i Philadelphia, där den amerikanska självständighetsförklaringen skrevs 1776. I talet manade Biden till ”enighet” i ett allt mer polariserat USA.

Trots detta pekade han ut rivalen Donald Trumps följare som ”extremister” och ett ”hot mot demokratin”. I talet beskrev presidenten Trumps anhängare som ”MAGA-styrkor”, syftandes på Trumps slogan ”Make America Great Again”.

— Under en lång tid har vi försäkrat oss själva att amerikansk demokrati är garanterad. Men det är den inte. Vi måste försvara den, beskydda den, stå upp för den, alla och envar av oss, dundrade Biden.

— Maga-styrkor är beslutsamma att ta det här landet bakåt, tillbaka till ett Amerika där man inte har rätt att välja, ingen rätt till privatliv, ingen rätt till preventivmedel, ingen rätt att gifta sig med den man älskar, fortsatte presidenten.

Som en brasklapp tillade Biden att inte ”alla republikener” eller ens ”de flesta republikaner” är så kallade MAGA-extremister.

— Men det republikanska partiet är dominerat, styrt och uppskrämt av Donald Trump och MAGA-republikanerna. Och detta är ett hot mot det här landet, hävdade presidenten.

Det är inte första gången som Biden har attackerat den politiska oppositionen i USA. Tidigare har han beskrivit ”trumpismen” som ”semi-fascistisk” och ”våldsam”. Tidigare i veckan förklarade Bidens pressekreterare Karine Jean-Pierre att presidenten ser Trumps anhängare som ett ”extremisthot mot demokratin”.

— Sättet han ser det är att MAGA-republikanerna är den mest tongivande delen av det republikanska partiet. Detta är ett extremt hot mot vår demorkati, vår frihet, våra rättigheter, sa Jean-Pierre.