INRIKES. Iraks förre försvarsminister Najah al-Shammari, som under falskt namn fuskade till sig sjukbidrag i Sverige samtidigt som han var försvarsminister i Irak, har lagt ned processen att på nytt bli folkbokförd i Sverige. Nu skrivs målet av.

Förre försvarsministern i Irak, Najah al-Shammari, ville leva på skattebetalarnas pengar som pensionär i Sverige. Skärmbild: Youtube.

Iraks förre försvarsminister, den bidragssnyltande Najah al-Shammari, har gett upp den rättsliga processen att åter få bli svensk medborgare, rapporterar Nyheter Idag. Nu skrivs målet i kammarrätten av.

Det var i november 2019 som det avslöjades att al-Shammari, som var svensk medborgare och folkbokförd under falskt namn i Stockholmsförorten Vårby, samtidigt innehade posten som försvarsminister i Irak – det land han ”flytt” ifrån.

Han utredes då för bidragsbrott eftersom han tagit emot svenska skattemedel i form av sjukbidrag från Försäkringskassan medan han var minister i den irakiska regeringen. Utredningen lades dock senare ned.

Kort efter avlöjandet och den växande skandalen kring försvarsministern, vilket även Nordfront berättade om, valde al-Shammari att registrera sig som utflyttad från Sverige.

När den irakiska regeringen i maj 2020 avgick uppgav al-Shammari att han ville flytta till Sverige på nytt för att leva på skattebetalarnas pengar som pensionär.

Skatteverket avslog i september hans ansökan om att bli folkbokförd i Sverige. Detta eftersom han fortfarande ägde ett hus i Bagdad och inte lämnat in handlingar som kunde styrka att han verkligen avsåg att tillbringa sin huvudsakliga tid i Sverige.

Beslutet överklagades till Förvaltningsrätten som i november gav Skatteverket rätt. Domen överklagades sedan till Kammarrätten. Nu har al-Shammari genom sitt juridiska ombud tillkännagett att överklagandet dras tillbaka och målet har därför avskrivits av domstolen.


  • Publicerad:
    2021-02-25 15:10