FRÄMLINGSVÅLDET. När Uppdrag granskning här om dagen berättade om hur samtliga vittnen till en misshandel i Upplands-Bro drog sig tillbaks av rädsla för de misstänkta gärningsmännen så hade SVT-programmet censurerat bilderna på de misstänkta. Här på Nordfront visas de ocensurerade bilderna.

Tidigt på valborgsmässoafton 2018 misshandlades en svensk man av ett gäng rasfrämlingar vid Råby IP i Upplands-Bro. Det var fortfarande ljust ute och det fanns minst ett hundratal vittnen till misshandeln i den folksamling vid valborgsbrasan som bestod av såväl ungdomar som vuxna och barnfamiljer. Trots att polisen i inledningen av utredningen hade flera vittnen så drog de sig ur ett efter ett av rädsla för de misstänkta som alla var ökända i området.

Uppdrag granskning sände igår, den 23 oktober 2019, ett program som heter ”Tysta vittnen” som berättade om denna misshandel och problemen som polisen hade haft med rädda vittnen som vägrar vittna eller som plötsligt säger att de inte riktigt minns vad som hade hänt. Det är inte bara vid denna utredning som det är på det här sättet, att många inte vågar vittna, utan det är något som har blivit allt vanligare i hela landet. I just detta fall kunde gärningsmännen till slut ändå åtalas, trots att det inte fanns några vittnen, tack vare att polisen fick tag på ett filmklipp där misshandeln var med.

Uppdrag gransknings program var sevärt och angeläget, men tyvärr censurerades bilderna av de där rasfrämlingarna från Upplands-Bro som hade utfört misshandeln och deras namn nämndes inte. Som vanligt skyddar SVT rasfrämlingarna. Här på Nordfront skyddar vi det svenska folket och därför publicerar vi såväl rasfrämlingarnas namn som de bilder som SVT censurerade.

Den 13 september 2019 dömde Attunda tingsrätt Amir Kerimi Johani (20011013-5134) och Yassine Mohdhi (19990618-2192) för misshandel till ungdomsvård respektive en månads fängelse. Att de fick så milda straff beror på deras enligt tingsrätten låga ålder och att lång tid har förflutit mellan misshandeln och domen. Abdelatif Mohdhi (20011228-4195) frias från åtalet trots att flera vittnen i förundersökningen hade uppgivit att han deltog eftersom det utifrån filmklippet inte helt säkert gick att säga att det var han.

Källor:
Attunda TR B787-19 Dom 2019-09-13


  • Publicerad:
    2019-10-24 16:00