Billström erkänner: PKK ett betydligt större hot än vi trodde
NATO • En stor anledning till att Turkiet inte har godkänt Sveriges Natoansökan är för att man anser att landet är en ”fristad för terrorister”. Nu medger utrikesminister Tobias Billström (M) att PKK:s verksamhet i Sverige är större än man trott.
Avmaskerat har i fler artiklar granskat den PKK-lojala extremvänstern i Sverige och fram till sajtens avslöjande kunde AFA-kopplade Rojavakommittéerna exempelvis fritt samla in pengar till den kurdiska terrororganisationen via bankkonton hos SEB och med myndigheternas goda minne. Samtidigt har riksdagsledamöter i Sverige helt öppet propagerat för PKK vid flera tillfällen.
I en intervju med DN medger nu även utrikesminister Tobias Billström (M) att Turkiet kan ha en poäng angående PKK:s aktiviteter i Sverige.
— Låt mig vara ärlig. PKK:s aktiviteter på vårt territorium är omfattande. Det pågår ett omfattande arbete att samla in pengar och finansiera terrorverksamhet som är riktad mot en annan stat – Turkiet, säger Billström.
Enligt utrikesministern har man börjat att inse detta i och med att polisen har ägnat resurser och kartläggningsarbete riktat mot just PKK-aktiviteter.
Att PKK har en stark koppling till extremvänstern och till och med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är sedan tidigare känt. Men enligt Sveriges chefsförhandlare i Natoprocessen, Oscar Stenström, kan PKK även ha kopplingar till organiserat brottslighet i Sverige. Denna åsikt delar Tobias Billström.
— De här grupperna har tydliga förgreningar in i gängbrottsligheten. PKK opererar med svenskt territorium som bas för att dra in pengar via beskyddarverksamhet, narkotikaförsäljning och via en mängd saker som skadar det svenska samhället. Terrorverksamheten riktas inte mot den svenska staten utan mot en annan stat, och det gör det inte mindre allvarligt, säger han.
Enligt Billström är PKK-frågan nu något som regeringen ”måste ta på allvar” och bedyrar att detta ”inte bara [är] något man håller fram för att vinna fördelar i en förhandling”. Eftersom många gängkriminella håller sig undan rättvisan i Sverige genom att fly till Turkiet hoppas Billström nu på ett utökat samarbete med turkarna.
– Vi har att vinna på utbytet med turkiska myndigheter när det gäller information och spaning mot organiserad brottslighet. Men vi har också en skyldighet gentemot Turkiet att komma till rätta med de här problemen, säger Billström.