Polisen i Serbien har stoppat en parad för homosexuellas rättigheter i Belgrad eftersom man fruktar att nationellt sinnade grupperingar skulle angripa paraden. Detta rapporterar Reuters.

Sveriges supersionistiska EU-minister Birgitta Ohlsson har lagt sig i Serbiens inrikesaffärer genom ett uttalande. Ohlsson säger att hon planerat att hålla ett tal under paraden i Belgrad och att hon tycker att Serbiens beslut är ”djupt störande”.

Birgitta Ohlsson menar att ”minoriteternas rättigheter, yttrandefrihet och mötesfrihet” ska garanteras i alla länder inom EU. 

Till serbernas stora besvikelse låter Birgitta Ohlsson meddela att hon ändå kommer åka till Serbien för att prata hbt-aktivister och regeringsrepresentanter.

Så kallade Prideparader har under många år bidragit till att skapa oroligheter i Serbien och Belgrad. När det hölls en parad 2010 i Belgrad väckte det stark avsky och gav också upphov till våldsamma motdemonstrationer. Även förra året fick en planerad Prideparad ställas in av säkerhetsskäl.

RT-film som visar scener från den oroliga homoparaden 2010:


  • Publicerad:
    2012-10-04 23:45