ANARKOTYRANNI. Polisen som lagt sig platt i kampen mot förortsgängen där de emellanåt måste gömma sig i sina polisbilar är inte alltid mesig. Ibland slår de till med insatsstyrka och helikopter mot små jaktstugor där jaktkompisar samlats för att ha en trevlig helg.

Polisen slog till mot jaktstuga i Dalarna med insatsstyrka och helikopter. Genrebild. Foto: Hangsna (CC BY-SA 4.0).

I helgen slog polisens insatsstyrka till mot en jaktstuga i Orsa där åtta jaktkompisar fick uppleva en närmast overklig polisinsats. Vid insatsen deltog 12-15 poliser från bland annat insatsstyrkan med helikopter, skotrar och bilar.

Som förklaring angav polisen att det rörde sig om en ”rutinmässig nykterhetskontroll”.

I stugan brukar jägarna träffas några gånger per år då de övernattar och på dagarna sätter ut saltstenar och jakttorn. Så gjorde de även i helgen och runt tiotiden på lördagsförmiddagen lastades ett jakttorn på en skoterpulka och två av jaktkompisarna körde iväg på varsin skoter.

— Vi hann några hundra meter när jag såg att det låg nåt skräp på vägen. Det var någon burk och någon mugg och jag stannade för att plocka upp det. Då såg jag två skotrar som stannat ett par hundra meter framför oss, säger mannen till Jaktjournalen.

De båda skotrarna kom plötsligt åkande och det visade sig att de kördes av poliser. Baktill på en av skotrarna satt en polis från insatsstyrkan, skriver Jaktjournalen.

”Polisen kastade sig över mig och brottade ned mig i diket”

— Han kastade sig över mig och brottade ned mig i diket. Jag fattade inte vad som hände och när jag undrade vad de höll på med, så svarade de att det var en rutinmässig nykterhetskontroll. Samtidigt hörde jag en helikopter och den stannade och hovrade över oss, berättar mannen för Jaktjournalen.

Polisen visiterade mannen och sökte igenom skotern och pulkan. Polisen undrade även om mannen hade vapen med sig, vilket mannen svarade nekande på. Efter det fick mannen blåsa i en alkoholmätare.

— Sedan fick jag blåsa i en alkoholmätare och den visade att jag skulle vara berusad. Men jag förklarade att jag inte druckit någonting sedan kvällen före. Jag visste också att jag var ”grön” eftersom jag blåst i vår egen alkomätare på morgonen, berättar mannen.

Mannen ville få göra ett nytt test, men det gick poliserna inte med på. Han fick i stället vänta vid sin skoter medan polishelikoptern flög iväg och ställde sig att hovra över jaktstugan.

Polisen sökte igenom stugan efter vapen

I stugan kunde de övriga jaktkompisarna se hur polisen kom smygande.

— Vi hörde helikoptern och såg poliser komma smygande från alla håll. Två vanliga poliser knackade på och frågade vad vi gjorde, om vi hade vapen i stugan. Nej, svarade vi, berättar en annan av jägarna för Jaktjournalen.

Efter att först avstått från att gå in i stugan ändrade poliserna sig och genomsökte den efter vapen. Även jägarnas bilar genomsöktes.

Den jägare som polisen brottat ned i ett dike kördes därefter iväg till polisstationen i Mora. Mannen hade en hund med sig som han förklarade måste få följa med.

”Min hund sprang efter polisbilen så långt den orkade”

— Jag hade min hund, en finnspets med mig, och förklarade att den måste få följa med. Jo, det skulle han få. Men när det var dags att åka knölade en polis från insatsstyrkan in mig i bilen och sa att det inte fanns plats för hunden. När vi åkte sprang den efter polisbilen så långt den orkade, berättar mannen.

När man väl kommit till polisstationen så berättade poliserna att man inte lyckats ta sig in i mannens hem. Mannen, som hade kodlås på sitt hus, gav polisen koden.

Sedan fick han göra ett nytt utandningstest och då det visade att han inte hade någon straffbar koncentration av alkohol i utandningsluften släpptes han.

— Men de vill inte skjutsa mig tillbaka till stugan. Det är inte vårt problem, du får ringa någon kompis, svarade de. Till slut var det två poliser från Falun som tyckte att jag inte gjort något fel, så de skjutsade upp mig till stugan. Det är ungefär fem mil dit från polisstationen, berättar mannen.

Polisen ville inte förklara anledningen till insatsen för jägaren

Polisen har inte velat ge någon förklaring till sin omotiverade styrkedemonstration och bryska beteende till jägaren.

— Man blir nästan inte förvånad längre, men vad håller de på med? Det var lika under björnjakten, kontroll av licenser och vapen och allting. Man känner sig som en brottsling bara för att man jagar. Djävligt otrevligt, kommenterar mannen.

Polisens presstalesperson: ”Rutinmässig nykterhetskontroll”

Polisen påstår genom sin presstalesperson i Bergslagen, Lars Hedelin, att helikopterinsatsen där både poliser och insatsstyrka deltog var en ”rutinmässig nykterhetskontroll”.

— Vi gör nykterhetskontroller i alla områden där det rör sig motortrafik. Vi har också uppgifter om var det körs med skotrar och var det kan vara lämpligt att ha tillsyn, säger Hedelin till Jaktjournalen.

På frågan om det inte skulle räcka med vanliga poliser som tar utandningsprov, svarar han:

— Om det finns uppgifter om vapen och insatsen görs långt ut i ödemarken, så finns det anledning att vara extra försiktig. Vi höjer nivån för att inte hamna i underläge på en plats där det tar lång tid att få förstärkning. Vi vill inte springa in i situationer vi inte bemästrar. Helikoptern fanns att tillgå eftersom den använts i samband med jobb vid Tjejvasan, menar Hedelin.

Hedelin förnekar även att polisen ska ha brottat ned någon:

— Det har aldrig skett någon brottningsmatch, enligt de uppgifter jag har, hävdar han.

Jaktjournalen undrar varför mannen nekades skjuts tillbaka till stugan efter att det konstaterats att han inte kunde misstänkas för något brott. På detta svarar Hedelin att ”om det kommer andra arbetsuppgifter måste de gå i första hand”:

— Det förekommer absolut att vi skjutsar tillbaka folk. Men om det kommer andra arbetsuppgifter så måste de gå i första hand. Det handlade ju inte om att den här personen blev lämnad i ödemarken.

Hunden letade sig tillbaka till stugan

Hunden som polisen tvingade jägaren att överge i skogen lyckades som tur var leta sig tillbaka till jaktstugan.

— Han var ordentligt skärrad och sprang in och gömde sig under en säng, berättar en av jaktkompisarna.

Presstalesmannen ändrar sig efter publiceringen

Ett par timmar efter att Jaktjournalen publicerat sin artikel återkommer Hedelin och vill ändra den information han tidigare gett. I stället för en ”rutinmässig nykterhetskontroll” handlar det nu om att den regionala insatsstyrkan var i området och ”kontrollerade allt de såg” efter att ha fått ”underrättelseuppgifter från polisen”.

— Regionala insatsstyrkan var i området på grund av underrättelseuppgifter som polisen fått. Vad de gjorde kan jag inte berätta. Men man kontrollerade allt man såg i området och det var då man stötte ihop med skoteråkarna, påstår Hedelin.


  • Publicerad:
    2021-03-05 21:50