Bisexualitet ökar dramatiskt i väst
HOMOLOBBYN • Studier från västvärlden visar att bisexualitet ökar dramatiskt och speciellt bland ungdomar. I Stockholm har antalet som identifierar sig som bisexuella nästan fördubblats och samma mönster kan ses i USA och Australien.
En studie från Karolinska Institutet visar att andelen personer som identifierar sig som bisexuella har fördubblats under de senaste tio åren. Informationen kommer från Stockholms folkhälsoenkät som besvarats av 98 000 stockholmare mellan åren 2002-2021.
Antalet som ser sig som homosexuella har inte förändrats mycket under åren utan har varit runt 1,7-2,0 procent. Men de bisexuella har ökat från 1,6 procent till 3,1 procent sedan år 2010 och ökningen är vanligast bland ungdomar. 12 procent av de som är födda mellan 1995 till tidigt 2010-tal identifierar sig som homo- eller bisexuella i undersökningen. Jämför man med de som är födda under tidigt 80-tal till 1995 var det ”bara” 7,8 procent som var bi eller homo. Forskarna tror att siffrorna kommer öka ytterligare då trenden ”drivs” av de yngre generationerna.
Man gjorde också en särskild analys av 35 000 personer som deltog i studien och fann att 16 procent av dem hade ändrat sin läggning minst en gång sedan 2010. Bland de som nu var bisexuella hade nästan hälften varit heterosexuella tidigare.
— Våra resultat utmanar den traditionella uppfattningen att sexuell läggning är stabil över tid, säger Kyriaki Kosidou, en av studiens forskare och chef för enheten för sexuell och reproduktiv hälsa vid Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin.
Samma trend är tydlig även i andra västländer. I USA har liknande undersökningar visat att just bisexualitet ökat från 3,1 procent i början på 90-talet till 9,6 procent år 2021. Även här var siffrorna högre bland unga vuxna och jämförelsevis identifierade sig mindre än 2 procent av de tillfrågade över 40 år som bisexuella.
I Australien gjordes en mindre undersökning år 2022 och där svarade 31 procent av de mellan 15-24 år att de såg sig som HBTQ. Bara två år tidigare visade en likadan undersökning att 15 procent i samma åldersgrupp identifierade sig som bi. Det var vanligare att kvinnor såg sig som HBTQ än män, 37 procent kontra 20 procent.
Den amerikanska forskaren trodde att ökningen kan härledas till att samhället är mer accepterande nu vilket gör att folk vågar vara mer öppna. I Australiens analys av resultatet tog man upp pandemin som en bidragande faktor då unga fick ”möjligheten att utforska och upptäcka” sin sexualitet då. Man nämnde legalisering av äktenskap för homosexuella samt en ökad tillgång till ”information”, till exempel via internet, som påverkansfaktorer. Dessutom tog man upp möjligheten att ”få stöd” av likasinnade på sociala medier kan vara ”inflytelserikt” när det gäller att våga ”komma ut”.