MASSINVANDRING. Norska biskopar skickade protestbrev till premiärministern och uppmande till en mer liberal invandringspolitik och ”julamnesty” för asylsökare. Samma dag arrangerades ett fackeltåg i en rad olika norska städer för en ”human” asylpolitik.

fakkeltog

Den 14 december skickade norska biskopar ett protestbrev till premiärministern Erna Solberg där de uppmanade till att ge asylsökare så kallad julamnesty och samtidigt uppmanade myndigheterna till att föra en mer liberal och ”human” invandringspolitik.

Brevet, som har rubriken ”Paradoxet i välfärdsnationen Norge”, skickades av biskop Helga Haugland Byfuglien efter en biskopskonferens. I brevet står bland annat:

Antalet flyktingar och asylsökare som nu kommer till Norge, är lägre än på årtioenden, och vi har enligt regeringen Europas strängaste asylpolitik. Men flyktingkrisen utanför landets gränser är mer allvarlig än någonsin och det är en paradox att det finns så lite skydd i ett av världens främsta välfärdssamhälle. Välgörenhet begränsas inte till nationalstaten men är gränsöverskridande, understryker den norska kyrkans ledande biskop.

Samma dag som brevet arrangerades manifestationer under parollen ”Tusen ljus för människor på flykt” med avsikten att få regeringen till att föra en mer ”human” asylpolitik. Manifestationerna hölls i en rad olika norska städer, bland annat i Oslo, Bergen, Tromsø, Fagernes, Kristiansand, Trondheim, Arendal, Haugesund, Porsgrunn, Kongsberg, Mandal, Hamar och Kirkenes.

Källa:
Biskoper krevde juleamnesti for asylsøkere – folkemordsaktivister krevde mer innvandring


  • Publicerad:
    2016-12-27 15:35