SVERIGEDEMOKRATERNA. På Landsdagarna som Sverigedemokraterna arrangerade nu under helgen beslutades det att Björn Söder ska petas ur partiets verkställande utskott.

Björn Söder

Björn Söder

Björn Söder (SD) har suttit i Sverigedemokraternas verkställande utskott i 14 år. På Landsdagarna, som hölls i Lund denna helg, beslutade partistyrlesen att peta Söder från platsen i det verkställande utskottet – partiets innersta maktkärna.

— Det är uppenbarligen så att den kompetens som jag besitter inte är tillräcklig för att sitta i det verkställande utskottet, säger Söder som är öppen med att han hade velat ha kvar sin plats.

Enligt Aftonbladet var det på initiativ av partiledaren Jimmie Åkesson som Söder petades.

Anledningen till att Söder petas var antagligen att han kommit på kant med Åkesson och Mattias Karlsson. Konflikten, som verkar ha handlat mer om makt än ideologi, tog sig bland annat uttryck i att Söder på Landsdagarna argumenterade emot ett förslag som skulle leda till minskad interndemokrati i SD. Partiledningens förslag förlorade den omröstningen och det kan ha varit droppen som fick bägaren att rinna över för Åkesson och Karlsson.

— Partistyrelsens majoritet gjorde bedömning att Björn inte längre hade en lika naturlig roll i VU som han har haft tidigare. Dels för att VU:s roll ska bli mer politisk, men dels för att Björn tidigare har suttit som administrativt och organisatoriskt ansvarig i rollen som partisekreterare. Nu är han inte partisekreterare längre och den rollen fylls nu av någon annan, säger Mattias Karlsson.

Samtidigt som Söder petas ur det verkställande utskottet har partistyrelsen valt in Paula Bieler, Julia Kronlid, Oscar Sjöstedt och Aron Emilsson som medlemmar i det verkställande utskottet. Söder sitter dock fortsatt kvar i partistyrelsen och är vice talman i riksdagen.

Förutom att Söder petas kan det efter Landsdagarna konstateras att SD vill ingå i en borgerlig regering med Moderaterna och Kristdemokraterna, att partiet går högerut ekonomiskt genom att acceptera att vinster i välfärden inte återinvesteras i verksamheten samt att brytningen med SDU och den stora utrensningen av oppositionella partimedlemmar tidigare i år kvarstår. Uteslutna eller marginaliserade sverigedemokrater som vill se mer interndemokrati eller ett mer nationalistiskt parti verkar inte ha vunnit några verkligt betydande segrar på Landsdagarna utan varit förvisade till Twitter där de beklagat sig över partiets tillstånd.

Källa:
Björn Söder petas ur SD:s verkställande utskott


  • Publicerad:
    2015-11-29 22:10