BROTT. Björn Daniel Sundin har varit på FBI:s Most Wanted i över 10 år för att ha varit delaktig i miljardbedrägerier. Han dömdes den här veckan för två fall av narkotikabrott av Helsingborgs tingsrätt.

Skärmbild: FBI:s webbplats

Belöningen för den som kan överlämna Björn Daniel Sundin till FBI är 20 000 dollar. Han är efterlyst av FBI sedan 2010 för datorbedrägeri. Brottet bestod av att han tillsammans med en indier vid namn Shaileshkumar P. Jain angrep människors datorer med aggressiva annonser genom deras IT-företag Innovative Marketing.

Människor ringde upp företaget och för att få bort annonserna sålde bedragarna program som de hävdade tog bort felen. FBI tror att de på detta viset tjänat strax över en miljard svenska kronor. På FBI:s arresteringsorder står det:

Björn Daniel Sundin är tillsammans med sin medbrottsling Shaileshkumar P. Jain efterlyst för förmodad involvering i ett internationellt internet-brottssystem som fick internetanvändare i mer än 60 länder att köpa mer än en miljon falska mjukvaruprogram, vilket resulterade i en konsumentförlust på över 100 miljoner amerikanska dollar.

Det förmodas att, från december 2006 till och med oktober 2008, genom att placera falska annonser på lagliga företags webbsidor, har Sundin och hans medbrottslingar lurat internetanvändare att tro att deras datorer var infekterade med ”skadeprogram”, eller hade andra kritiska fel, för att få dem att köpa ”skrämprogram” och mjukvaruprodukter som hade begränsade, eller ingen förmåga att reparera de påstådda defekterna. Sundin och hans medkonspiratörer förmodas ha lurat brottsoffer, genom att kapa webbläsare, flera bedrägliga genomsökningar och falska felmeddelanden, erbjudna av deras företag, Innovative Marketing Inc.

Vinsterna från dessa kreditkortsköp förmodas ha satts in på bankkonton som kontrollerades av den åtalade och andra runt om i världen och var senare transfererade till andra bankkonton som fanns i Europa. När kunderna klagade på att deras inköp i verkligheten var en bedräglig mjukvara, tros representanterna på teletjänstcentralen varit instruerade att ljuga eller att ombesörja återbetalning för att förhindra bedrägerirapporter till polisen eller kreditföretag.

Den 26 maj, 2010 åtalades Sundin i Chicago, Illinois, av en federal storjury i Förenta staternas distriktsdomstol, norra distriktet i Illinois. Han anklagades för internetbedrägeri och för förberedelse till datorbedrägeri. Samma dag utfärdades en arresteringsorder för Sundins gripande.

Skärmbild: FBI:s webbplats

Belöningen för Shaileshkumar P. Jain är också på 20 000 dollar.

Svenska myndigheter har vetat om att Björn Sundin befinner sig i Sverige men har valt att inte överlämna honom för att Sverige saknar utlämningsavtal med USA. Till Aftonbladet år 2012 säger den dåvarande chefen för Rikskriminalens internationella sektion Bertil Olofsson följande:

— Sverige skulle kunna ta över utredningen på Internationella åklagarkammaren i Malmö. Om Sverige tar över lagföringen blir han ställd inför rätta här. Döms han får han avtjäna sitt straff i Sverige.

Olofsson vet 2012 inte varför USA:s federala myndigheter inte valt att lämna över åtalet till Sverige. Skulle han fångas in och dömas i amerikansk domstol riskerar han 20 till 480 års fängelse enligt en artikel i Expressen år 2019.

En användare på Flashback som verkar ha följt fallet tror att Jain och en annan person var styrande bakom operationen och att anledningen till att FBI inte bryr sig om Sundin är att han inte har några pengar. Sundin verkar driva ett konsultföretag idag.

Sundin dömdes den 9 mars 2021 till sex månaders fängelse för narkotikabrott och narkotikasmuggling av Helsingborgs tingsrätt. Domen kan laddas ned här: Mål nr: B 175-21

Enligt domen skall Sundin ha beställt hem 1 500 Klonazepam (tillhör läkemedelsgruppen bensodiazepiner) till sig själv. Polisen gjorde därför en husrannsakan hemma hos honom där man fann ytterligare tabletter, något som han också blev åtalad för.

Sundin själv hävdar att han skulle ha samtliga tabletter för sig själv och mängden han beställde var för att han var orolig för att de skulle ta slut. I domen läser man att domstolen tagit i beaktande att Sundin försöker ta sig ut ur sitt missbruk.


  • Publicerad:
    2021-03-15 09:20