ANTIVIT RASISM. Den antivita Black Lives Matter-rörelsen har efter ett år av vandalism och våldsamheter nominerats till Nobels fredspris. 

Bilder från Portland, Baltimore och Chicago, som var några städer att drabbas av BLM-rörelsens framfart förra sommaren. Montage: Youtube.

Den norska vänsterpolitikern Petter Eide har nominerat den antivita Black Lives Matter-rörelsen till Nobels fredspris. Han menar att en av västvärldens tuffaste utmaningar är konflikter skapade av ”orättvisor”.

Black Lives Matter har blivit en mycket viktig, global rörelse för att bekämpa rasliga orättvisor. De har lyckats otroligt bra med att uppmärksamma rasliga orättvisor”, skriver vänsterpolitikern i sin nominering. Eide understryker dock att hans nominering inte är en kommentar på amerikansk inrikespolitik.

Han slår också ifrån sig all kritik om rörelsens våldsamheter i USA. De flesta av protesterna var ändå fredliga hävdar han:

Studier har visat att de flesta av demonstrationerna som anordnats av Black Lives Matter har varit fredliga. Självklart har det varit några incidenter, men de flesta av dem har orsakats av polisen eller motdemonstranter”, påstår Eide.

Ledare för den antivita rörelsen har tidigare uttalat att vita människor är ”undermänniskor” och ”en genetisk defekt”. Samt de gärna hade velat utrota vita människor om de kunnat.

Som Nordfront rapporterade igår tilldelas Black Lives Matter-rörelsen också Olof Palmepriset för 2020.

Det sista datumet för nomineringar till fredspriset är den första februari, och framåt slutet av mars förväntas nobelkommittén presentera en sammanställning av de nominerade. Nobels fredspris kommer sedan att delas ut den 10 december.


  • Publicerad:
    2021-01-30 15:00