UKRAINAKONFLIKTEN Finansjätten BlackRock oroar sig över hur kriget i Ukraina påverkar globaliseringen och ”den nya världsordningen”.

Fondförvaltningsföretaget BlackRock, som förvaltar över 10 biljoner dollar, oroar sig i ett brev till sina aktieägare över hur kriget i Ukraina kan påverka ekonomin.

Ryssland och Ukraina har ställt sig emot varandra, sanktioner och handelsblockader har införts och spänningarna mellan världens länder har ökat. Nu varnar fondjätten för att kriget kan ha bromsat upp globaliseringen.

Den ryska invasionen av Ukraina har stoppat globaliseringen som vi har upplevt de senaste tre decennierna”, skriver BlackRocks judiske VD, Larry Fink.

Fink framhåller vidare att kriget har ”förvärrat polariseringen och extremistbeteendet vi ser över samhället idag”.

Samtidigt varnar man för hur företag och stater kommer att behöva se över sin ekonomiska aktivitet och sina handelspartners i takt med att inflationen och priserna ökar.

Världen genomgår en förändring: Rysslands brutala attack mot Ukraina har vänt upp-och-ned på den världsordning som har rått sedan slutet på kalla kriget för trettio år sedan”, skriver Fink.