ÅSIKTSFÖRTRYCK. Dan Park dömdes nyligen till fängelse för brott mot gummiparagrafen hets mot folkgrupp. Domen överklagades och idag inleddes förhandlingarna i hovrätten.

Dan Park - konstnär eller frihetskämpe?

Dan Park.

När gatukonstnären och yttrandefrihetskämpen Dan Park kom till hovrätten i Malmö under måndagen möttes han av en blandad folksamling. Många yttrandefrihetshatare var där för att visa sitt missnöje över Parks konst och yttrandefriheten men där fanns även de som ville ge sitt stöd.

Maxime Godlewska Hydara som var närvarande vid förhandlingarna påstod att hon värnar om yttrandefriheten samtidigt som hon hoppas på ett hårdare fängelsestraff för Park.

— Yttrandefriheten är typ det viktigaste vi har. Men använder man den för att bryta mot lagen och försöka legitimera det [rasism] på något sätt så används yttrandefriheten i helt fel syfte, sa hon och fortsatte:

— Vi har ju typ fyllt rummet i alla fall. Men har man ju märkt att det är några individer som inte är med oss.

Förhandlingarna gällde Parks överklagan på tre domar om hets mot folkgrupp och förtal som han tidigare dömts för. Park blev exempelvis tidigare i år dömd till 6 månaders fängelse för hets mot folkgrupp samt förtal för sin samhällskritiska utställning Fängslande konst. Förutom domen om hets mot folkgrupp och förtal lade polisen beslag på Parks tavlor. Samtidigt dömdes Parks medhjälpare Henrik Rönnquist till villkorlig dom och dagsböter för att ha låtit ställa ut tavlorna i sitt galleri.

Under förhandlingarna menade Park att människor provoceras av mycket, men att det inte innebär att allt som är provocerande bör kriminaliseras.

— Om man inte går djupare på det, visst, folk blir kränkta även av nakna kroppar av homosexuella också. Det är mycket man kan bli kränkt av, sa han.

Hovrättens förhandlingar kommer att pågå till onsdag. Nordfront följer fallet och återkommer senast när domen faller.

Källa:
Stort missnöje mot hetsdömde Dan Park i hovrätten


  • Publicerad:
    2014-10-06 23:55