VENEZUELA. Venezuelas president Hugo Chavez dog av cancer den 5 mars. Fram till sin död trodde han att Mossad planerade att mörda honom. Efter Chavez död börjar alltfler misstänka att presidentens farhågor också besannades.

Efter Hugo Chavez bortgång sade Venezuelas vice president Nicolas Maduro: ”Vi har inga tvivel om att Chavez attackerades med denna sjukdom. De gamla fienderna av vårt fädernesland letade efter ett sätt att skada hans hälsa.”

Radioaktivt material har tidigare använts för att mörda politiska motståndare. Många tror att polonium-210 användes för att mörda Alexander Litvinenko och ännu viktigare, den palestinska ledaren Yasser Arafat. Mossad har heller inte några moraliska problem med att mörda personer som de tror kan vara ett hot mot Israels intressen.

Venezuela är en stor oljeexportör och Chavez använde oljerikedomarna för att starta en statlig livsmedelsmarknad, allmännyttiga bostäder, gratis vårdcentraler, utbildningsprogram och program som gör kontantutbetalningar till fattiga barnfamiljer. Han nationaliserade också de flesta större företagen, inklusive utländska företag.

Chavez var öppet fientlig till den amerikanska imperialismen, en stark kritiker av Israel och han hade utvecklat starka band till anti-västerländska länder som Iran, Ryssland, Vitryssland och Libyen.

Maduro sade att ”den unipolära världen kollapsar och slutar i alla aspekter, och alliansen med Ryssland är en del av detta arbete med att bygga en multipolär värld”.

Juden Henrique Capriles Radonski har meddelat att han tänker ställa upp i presidentvalet efter Chavez död. Radonski har goda relationer med Venezuelas judiska samfund och han har fått utbildning från minst en USA-finansierad organisation.

Radonski har lovat att distansiera Venezuela från antiväst-makterna om han skulle vinna. Det förväntas också att han i så fall även skulle stoppa nationaliseringarna.

I januari avslöjades det att den venezuelanska underrättelsetjänsten misstänkte att den judiska organisationen Espacio Anna Frank egentligen var en fasad för Mossad-verksamhet.

Källa:
Did Mossad kill Chavez?


  • Publicerad:
    2013-03-14 14:43