MALMÖ. Extremvänstern mobiliserar till en ny BLM-demonstration i Malmö efter den förra som var förhållandevis lugn.

Skattefinansierade SVT och Expressen gjorde på måndagen reklam för en icke-tillståndsgiven vänsterextrem sammankomst som kommer hållas idag tisdag 9 juni, på Möllevången i Malmö.

Demonstrationen startar kl 17:00 och samlar folk under parollen ”i solidaritet med Black Lives Matter”. Mötet har blanda annat utannonserats på den ”antifascistiska” och anarkistiska hemsidan Gatorna.info. Som formell organisatör för eventet anges på Facebook ”Aktivista Feminista First Aid”, vars förkortning blir ”AFFA”.

AFFA är en uppenbar frontgrupp för den autonoma extremvänstern i Skåne som aldrig tidigare existerat. Gruppens Facebooksida lanserades den 6 juni i samband med att den här demonstrationen började planeras.

Utöver AFFA står Aktivista Feminista, också en vänsterextrem och väldigt obskyr Facebooksida, samt Asylgruppen i Malmö som värd för eventet.

Såväl valet av plats för demonstrationen som arrangörernas instruktioner antyder att det här kommer bli en sammankomst för maskerade vänsterextremister som vill attackera polisen och samhället i stort. Instruktionerna säger specifikt åt deltagarna att klä sig svart, maskera sig och ha svarta handskar på sig:

-Ha på dig svarta kläder
-ha på dig en mask
-ha på dig handskar eller vantar (SVARTA!)
-håll 2 meters avstånd från varandra
-ta med egen plakat

När SVT beskriver instruktionerna missar de helt uppmaningen till black block-klädsel och skriver istället eufemistiskt att: ”I eventbeskrivningen på Facebook uppmanar arrangörerna alla demonstrationsdeltagare att hålla avstånd och att ha en god handhygien.”

2 000 personer har anmält intresse för sammankomsten på Facebook, trots Coronapandemin och regeln om maximalt 50 deltagare på allmänna sammankomster.

— Allmänna sammankomster med mer än 50 personer är inte tillåtet och vi kommer behöva agera därefter för att kunna hålla det, säger Andy Roberts, lokalpolisområdeschef i Malmö, till SVT.

Polisen är dock medgörlig med vänsterextremisterna och lovar att ge tillstånd för sammankomsten om de skickar in en ansökan, vilket inte gjorts under måndagen och tyder på att ingen vill stå som ansvarig eftersom arrangörerna förmodligen kommer vägra att följa polisens direktiv om att upplösa sammankomsten när de överskrider gränsen på 50 deltagare.

Med tanke på detta och de eskalerande våldsamheterna som kunde ses i Göteborg under söndagen kan man förmodligen se fram emot både invandrarkravaller och vänsterupplopp i Malmö under tisdagskvällen.


  • Publicerad:
    2020-06-08 23:30