UGANDA. Tungt beväpnad polis stormade igår kväll en bögklubb i Uganda mitt under den pågående Pridefestivalen i landet. En parad i regnbågens färger planeras ändå att hållas i huvudstaden Kampala, fast på hemlig plats.

houseofwallenberg

HBTQ-aktivisten Petter Wallenberg vill sprida homopropaganda i Afrika.

Den svenske artisten och HBTQ-aktivisten Petter Wallenberg, som går under artistnamnet ”House of Wallenberg”, har sedan en tid tillbaka befunnit sig i Ugandas huvudstad Kampala i egenskap av arrangör till Ugandas Pridefestival som pågår just nu i huvudstaden.

Sent igår kväll befann sig Wallenberg på en bögklubb i Kampala, när den ugandiska polisen stormade lokalen med automatvapen och grep ett stort antal personer.

— Det var pridefest med dragartister. De arresterade en av artisterna på scenen, stormade hela lokalen och jagade alla, inklusive mig, med maskingevär, berättar Wallenberg.

— De tryckte ner alla på golvet, misshandlade flera av transpersonerna, och arresterade flera, fortsätter Wallenberg.

Samtliga personer i lokalen fotograferades likväl som registreringsskyltarna till de fordon som stod parkerade utanför. Alla personer som greps av polisen har nu släppts.

Under ett års tid har Wallenberg bedrivit lobbyarbete som HBTQ-aktivist i Uganda. Till pridefestivalen organiserar han artister, uppträdanden och själva paraden.

Trots polisens tillslag och varningar kommer en prideparad att hållas i Kampala, men på hemlig plats. Det återstår dock att se i ifall polisen lyckas lokalisera den och sätta stopp för obsceniteterna.

Enligt lagen i Uganda är både manlig och kvinnlig homosexuell aktivitet förbjuden. Sådant kan leda till långa fängelsestraff och all litteratur med homosexuellt innehåll samt förespråkande av HBTQ-frågor är strängt förbjudet.

Trots detta har den svenska kulturmarxistiska organisationen RFSL ett samarbete med flera marginaliserade HBTQ-organisationer i Ugnada, vilka de bedriver lobbyverksamhet tillsammans med.

Källor:
”Ett slag har förlorats – men den stora kampen fortsätter”
HBT-rättigheter i Uganda


  • Publicerad:
    2016-08-05 14:00