INRIKES. Ett flertal svenska bokförläggare är starkt kritiska mot fördelningen av det statliga litteraturstödet. De menar bland annat att den litterära kvalitén är underordnad de politiska målen.

Varje år delar Kulturrådet ut cirka 35 miljoner kronor i statligt litteraturstöd. Stödet är starkt politiserat – Kulturrådet skriver till exempel att de har i uppdrag att ”driva på frågor om jämställdhet, hbtq, mångfald och tillgänglighet”. Vidare vill man stötta ”verksamhet som främjar etnisk och kulturell mångfald i Sverige”.

Efter #metoo-hysterin har litteraturstödet politiserats ytterligare. Kulturminister Alice Bah Kuhnke har nämligen gett order om att ”betona frågan om sexuella trakasserier” vid utdelande av statligt stöd. Sedan tidigare är Kulturrådets målsättning att inget kön ska vara representerat med mer än 60 procent i en och samma bidragsomgång.

Flera bokförläggare säger sig nu vara starkt kritiska mot politiseringen av litteraturstödet. Kristoffer Lind på förlaget Lind & Co anser att Kulturrådets direktiv leder till att pengar slussas till böcker, verksamheter och utställningar som använder kodorden feminism, jämställdhet, hbtq och minoriteter. Han menar vidare att direktiven medför att den litterära kvalitén underordnas de politiska målen.

Annika Bladh, som driver förlaget Bladh By Bladh, säger att det som nu sker känns som ekon av regimer som gjort skillnad på ”lämplig” och ”olämplig” kultur. Hon menar att detta är ovärdigt ett demokratiskt samhälle.

David Stansvik på bokförlaget Nya Doxa varnar för att mångfalden blir mindre om alla förlag ger ut böcker om mångfald istället för andra böcker. Han anser även att det måste gå att ge ut böcker som inte är mainstream eller som en politisk majoritet står bakom.

Kulturrådets generaldirektör, Stefan Forssell, slår dock ifrån sig av kritiken. Hans tolkning är att kulturen ska vara ”tillgänglig för alla”. Om det är styrning som Kulturrådet ägnar sig åt är det i så fall en ”vacker styrning”, hävdar han.

Källa:
Förlagen: bara ”godkända” böcker får stöd av staten


  • Publicerad:
    2018-02-18 13:20