INRIKES. Under fredagsförmiddagen fick elever på Västerbergslagens Utbildningscentrums (VBU) skolor i Ludvika information om att samtliga skolor i kommunen ska utrymmas efter ett eventuellt bombhot. Nordfront har intervjuat en elev om händelsen. Uppdaterad.

Högbergsskolan VBU i Ludvika utrymdes under fredagen.

Under fredagen fick Nordfront tips av en läsare som även är elev på en av VBU:s skolor i Ludvika om att ett eventuellt bombhot ska ha gjorts mot en skola i kommunen och att beslut har fattats om att samtliga VBU-skolor i Ludvika, Smedjebacken och Grängesberg har utrymts och polis är på plats.

Nordfront har tagit del av det sms som skolledningen skickade ut till eleverna. Meddelandet löd:

På grund av ett evetuellt bombhot mot skolan rekommenderar polisen att alla VBU:s skolor ska utrymmas. Alla går hem direkt, mer info kommer. /Skolledningen

Nordfront rapporterade senast igår om hur Kyrkskolan i Ludvika stängdes ner  under onsdagen efter ett eventuellt knivhot. I samband med att vi rapporterade om nyheten intervjuade vi även elev i åttonde klass som beskrev hur stämningen är på skolan i Ludvika. Hon beskrev en vardag som består av bland annat slagsmål, trakasserier, hot samt sexuella trakasserier. Läs intervjun här.

Hur hotet ska ha framförts är ännu oklart men polisens bedömning är att hotet främst riktat sig mot den mångkulturella Högbergsskolan.

Uppdatering: Nordfront har varit i kontakt med en elev som läser en yrkesutbildning i Ludvika för att fråga vad denne anser om bombhotet.

Vad tror du om bombhotet? Tror du att hotet är på allvar eller att det är ett oseriöst hot?

— Jag tror nog inte att det är på allvar, det känns som att det skulle ha hänt något redan då hotet kom tidigt imorse. Men det är klart att det är obehagligt när det kommer såna här larm. Någon gång kanske det faktiskt är ett äkta hot och då känns det inte direkt så tryggt att vara i skolan.

Har du fått veta mer om vad som hänt?

— Nej. Jag fick bara ett sms från skolledningen om att skolorna skulle utrymmas och att samtliga elever skulle lämna byggnaden direkt. Mer än så har jag inte hört.

Vad känner du som elev för att gå tillbaka till skolan?

— Nej nu känns det lugnt men man blir ju bra förbannad att det är så här. I onsdags var det en högstadieskola som stängdes efter hot och det ryktas i Ludvika om att det är väldigt mycket problem i den skolan. Och idag är det bombhot som stänger ner ett flertal skolor både i Ludvika och Smedjebacken. Vad händer nästa gång? Kan inte elever i Ludvika kommun bara få känna sig trygga när de ska gå till skolan? Jag vet att flera elever i Kyrkskolan inte vet om de vill gå tillbaka till skolan men då det råder skolplikt i landet så känner de att de inte har något val. Sjukt är vad det är, det ska inte behöva vara så!

Nordfront återkommer till fallet när mer information är tillgänglig.


  • Publicerad:
    2017-02-10 12:51