Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Bönder i Indien väljer bort grödor från Monsanto

Av Redaktionen, 2016-08-05
redaktionen@nordfront.se

INDIEN. Regeringen i Indien har sedan en tid tillbaka satsat på att försöka göra landets bönder mer självförsörjande. Detta har gett resultat och nu väljer allt fler jordbrukare hemmagjorda grödor framför de genetiskt modifierade som tillhandahålls av det multinationella skurkbolaget Monsanto.

india-farmer-protest-gmo

Indiska bönder protesterar mot Monsanto och genmodifierade grödor.

Genom att bland annat ge stöd till bönder som använder hemmagjorda bomullsfrön har den indiska regeringen satsat på att få landets jordbrukare mer självständiga och mindre beroende av multinationella företag.

Detta har slagit hårt mot skurkbolaget Monsanto, som världen över försöker dominera jordbruk och livsmedelsproduktion med mer eller mindre aggressiva medel. Under 2016 har försäljningen av Monsantos genetiskt modifierade bomullsfrön BT sjunkit med 10 procent mot föregående år.

— Vi får vänta tre till fyra år innan vi ser en komplett omvändning. Då har de flesta lantbrukare slutat med BT-bomull och istället satsat på den inhemska sorten, säger Keshav Raj Kranthi, chef för den indiska myndigheten med ansvar för bomullsforskning, CICR.

Det multinationella företaget Monsantos specialitet är att erbjuda bönder världen över genmodifierade grödor (GMO) vars egenskaper på olika sätt framstår som så så fördelaktiga ur konkurrenssynpunkt att bönder känner sig tvingade att köpa dem eller helt enkelt gå under. I regel brukar det dock ändå bli en dålig affär för bönderna som hamnar i företagets klor och tidigare har det rapporterats om en självmordsvåg bland indiska bönder efter att dessa börjat odla GMO-grödor från Monsanto.

Så här kommenterade tidigare den indiska miljöaktivisten Vandana Shiva företagets hänsynslösa affärsmetoder:

Monsanto har använt genmanipulerade grödor för att få in royalties från fattiga lantbrukare och fått dem att fastna i spiraler av obetalbara skulder som har drivit dem till självmord. Monsanto förespråkar en industriell jordbruksmodell, som står för minst femtio procent av världens koldioxidutsläpp. Monsanto är dessutom skyldig till utarmningen av jord och vattenresurser, utrotningen av arter och minskad biologisk mångfald, samt tvångsförflyttningar av miljontals småskaliga bönder över hela världen.

GMO

Genetiskt modifierade organismer är organismer där man på konstgjord väg förändrat arvsmassan för att få fram de egenskaper man vill ha. De vanligaste GMO-produkterna är GM-majs, GM-potatis och GM-raps. Det förekommer också att djur och bakterier genmodifieras, som i framställning av nya influensavaccin. Det pågår diskussioner om riskerna med GMO. Man spekulerar då främst i om GMO av misstag kan bli giftigt eller allergiframkallande samt ifall GMO kan leda till antibiotikaresistenta infektioner.

Källor:
Indiska jordbrukare väljer bort Monsanto
Indian Farmers are Committing Suicide because of Monsanto’s costly GMO Crops


  • Publicerad:
    2016-08-05 10:00