MEDIA. Konkurrensverket har nu godkänt Sydsvenskans köp av Helsingborgs Dagblad. Efter köpet äger Bonnier 25 procent av svensk dagspress. Sammanslagningen kommer också medföra nedskärningar på mellan 160-180 tjänster.

Judefamiljen Bonnier kommer inom kort att utöka sin maktposition inom mediavärlden då köpet av Helsingborgs Dagblad nu efter fem veckors utredning blivit godkänt av konkurrensverket. Köpet kommer innebära att Bonnier äger 25 procent av all svensk dagspress.

Enligt Pier Zigante, byråchef på mediebyrån TBS i Malmö, är affären väntad.

— Jag är inte förvånad. Både Sydsvenskan och HD har det ju extremt tungt med intäkter och de måste effektivisera och rationalisera så att de gör bättre marginaler, säger han till Dagens Media.

Fredrik Perulf är projektledare på Starcom i Malmö och han håller med:

— Jag är bara förvånad över att det kommer just nu. Lars Dahmén var ju precis sjukskriven och det här är det första jag sett från honom sedan dess så att det kommer just nu var lite förvånande. Men det är bara en personlig reflektion.

Sammanslagningen väntas också slå hårt mot arbetarna då stora nedskärningar inom företaget väntar, totalt sett kommer mellan 160-180 tjänster att försvinna vilket är en tredjedel av företaget. Det kommer dock enligt koncernchefen Lars Dahmé inte påverka kvalitén.

Det uttalandet håller Journalistklubbens ordförande på Helsingborgs Dagblad, Hedvig Juhasz Toth, inte alls med om. Hon säger till Dagens Media:

— Jag tycker att det är en väldigt hög siffra och jag kan inte för mitt liv se hur man ska kunna upprätthålla alla de löften man har gett om kvalitet och lokal närvaro när så många får sluta. Om han tror att 85 journalister kan försvinna utan att det syns, det är en utopi. Det är som att tro att jorden är fyrkantig enligt mitt sätt att se på det.

Tidningarna som ingår i den nya koncernen är Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Landskrona Posten och Nordvästra Skånes Tidningar. Även gratistidningarna City, Hallå och Sydsvenskan Nära ingår.

Källor:
Sydsvenskan får köpa HD
Mediebyråerna om HD-affären


  • Publicerad:
    2014-07-10 22:40