USA. Borgmästaren i Gila Bend vittnar om ett okontrollerat inflöde av immigranter till USA från Centralamerika nu när gränspolisen inte längre kontrollerar deras brotts- och hälsoförflutna.

Chris Riggs, borgmästare i Gila Bend, en gränsstad i Arizona med en befolkning på 2000, uppger för Russia Today (RT) att ”antalet migranter som korsar gränsen till fot har ökat drastiskt bara de senaste veckorna”.

Han berättar att federal gränspolis sedan Vita Huset presenterade sin nya policy med lättade gränskontroller, inte längre inhämtar kritisk information om till exempel hälso- och brottsförflutet hos de migranter som man – efter en summarisk intervju – nu släpper in i USA.

Riggs är bekymrad över att folk som släpps av gränspolisen undgår kontroll av sitt eventuella brottsförflutna samt av sin hälsohistoria för corona och andra sjukdomar – vilka därför kan spridas ”i ett litet samhälle som skogsbrand”.

Vi vill ta del av deras hälsodokumentation så att vi kan försäkra oss om att våra medborgare är skyddade. Vi har efterfrågat denna information och väntar fortfarande på att få den. Innan vi ser detta inträffa – är detta verkligen som att öppna Pandoras ask i vårt samhälle.

Borgmästaren påpekar vidare att de lantliga småstäderna inte har råd att hysa migranter eller att hjälpa dem resa dit där de kan finna skydd.

Planerad massinvandring
USA:s inrikesminister Alejandro Mayorkas uppgav tidigare i veckan att landet förväntas motta det största inflödet av migranter från länder i Centralamerika via USA:s sydliga gräns på 20 år. Gränspolisen har den senaste månaden internerat runt 100 000 migranter.

President Joe Biden har undertecknat ett antal exekutiva ordrar som som innebär slutet för hans företrädares Donald Trumps mer strikta regelverk för gränskontroll och som förenklar processandet av migranter innan de kan slussas vidare från flyktingmottagningarna.

Tjänstemän i Vita Huset accepterar inte den beskrivning av läget vid gränserna som nu ges av folk som bor i dessa områden: ”Det finns ingen kris” hävdar man.

President med kluven tunga beskrivs som ansvarig för krisen
Bormästare Riggs vänder sig mot detta: ”Jo, det här är en kris, så enkelt är det” säger han, och tillägger att skulden faller på Bidenadministrationen snarare än på gränspolisen som har att följa de förras direktiv.

När Texas guvernör Greg Abbott i början av månaden beslutade att skicka nationalgardet till gränsen mot Mexiko med syftet att stoppa drogsmuggling, människosmuggling och illegal invandring – så talade medier de facto om ”kris”.

Guvernören kritiserade då Joe Bidens administration, som han menar inbjuder till illegal invandring till landet:

— Krisen vid vår södra gräns fortsätter att eskalera på grund av Bidenadministrationens politik, där man vägrar säkra gränsen och inbjuder till illegal invandring.

Sedan starten på sin tjänsteperiod har Biden lovat skapa ”ett rättvist och mänskligt” immigrationssystem.

Samtidigt försökte han under den gångna veckans intervju för ABC avråda folk från att komma till USA. ”Kom inte” sa han ”Vi håller på att komma igång, lämna inte ert samhälle, er stad eller gemenskap”.

Och han har alltså verkat för minskad och mindre strikt gränskontroll.


  • Publicerad:
    2021-03-21 14:45