STORBRITANNIEN. I de allmänna valen vann Torypartiet en stor seger.

Boris Johnson vann stort.

Torsdagens val i Storbritannien blev en storseger för Torypartiet och dess ledare Boris Johnson. För brittiska väljare var Brexitfrågan den viktigaste, och väljarna kämpar för att bryta de tidigare regeringarnas motvilja mot att lämna EU.

Tories fick 362 mandat, en klar majoritet i underhuset, det är 45 mandat fler än i valet för två år sedan.

Labourpartiet verkar stanna på 199 mandat. Distrikt som normalt röstar på vänsterpartiet Labour valde i stor omfattning denna gång Tories, just på grund av Brexitfrågan. Labour förlorade bland annat Tony Blairs gamla valdistrikt Sedgefield. Även i Bolsover förlorade Dennis Skinner det mandat han själv har haft ända sedan år 1970. Distriktet Blyth Valley har varit Labourstyrt ända sedan det infördes 1950, men har nu för första gången lämnats över till Tories.

Tories räknas som ett konservativt parti men det finns exempelvis ingen invandringskritisk hållning hos Boris Johnson. Tvärt om har han aviserat en politik som innebär gränslös invandring, utan invandringstak, så segern för partiet handlar helt om Brexit.

Scottish National Party starkare än någonsin
Däremot har Skottlands nationalistiska parti SNP också kraftigt gått framåt. Skottland har varit ett särskilt problematiskt område för Brexitanhängarna, och starka lobbykrafter – även på hög politisk och juridisk nivå – har försökt få resultatet av Brexitfolkomröstningen 2016 ”omtolkat” och annullerat.

Även om SNP kallar sig ”nationalister” är man precis som Boris Johnssons parti för invandring. Den så kallade nationalismen sträcker sig endast till en vilja att göra Skottland självständigt gentemot Storbritannien. SNP vill dessutom att Skottland ska stanna kvar i EU.

SNP ser ut att ha fått 52 av de 59 skotska mandaten. Partiets gruppledare i London Ian Blackford ser därmed vind i seglen för att åter kunna hoppas på en folkomröstning om att Skottland ”äntligen” ska kunna bli självständigt från England.

— Boris Johnson måste respektera att den skotska regeringen i Edinburgh redan har ett mandat att besluta om en folkomröstning, sade Ian Blackford.

Trots att Tories inte är invandringskritiska har nationalismen ökat i hela federationen vilket har lett till att mer extrema invandringsvurmare backade i detta val. Liberaldemokraterna gjorde ett uselt val och förlorade sin valkrets. Partiets ledare Jo Swinson var uppenbart besviken på motgångarna och varnade i sitt tal för ”nationalismens faror” och ”de stängda gränsernas hopplöshet”.

— I natt har vi sett att det är troligt att Boris Johnson får en klar majoritet och det är helt klart en bra kväll för SNP. Vissa kommer att jubla över den nationalistiska vågen som sveper fram på båda sidor gränsen [mellan England och Skottland], men låt mig säga här och nu att för miljoner av människor kommer resultatet föra med sig fruktan och bestörtning, och det i en tid när folk letar efter hopp. Jag tror fortfarande att vi som land kan vara varmt och generöst, inkluderande och öppet och att vi genom att samarbeta med våra grannar kan åstadkomma så mycket mer, sade Swinson.

Om Boris Johnson håller det löfte han levererade inför valet och som han vann valet på, att Storbritannien ska lämna EU den 31 januari 2020, återstår att se.

Källa:
Tories mot storseger i valet


  • Publicerad:
    2019-12-13 12:15