MILITANT GLOBALISM Johnsons amerikanska raggnings-turné för fortsatt och utökat stöd till Ukrainas regim toppades på torsdagen med ett övertalningsförsök riktat mot en ex-president och trolig presidentkandidat.

Den amerikanske ex-presidenten Donald Trump har hittills vägrat att officiellt välja sida i Ukrainakonflikten och har uppmanat parterna till en diplomatisk lösning på den. ”Pro-ukrainska tankesmedjor” uppges ha stått för värdskapet för den middag tillsammans med den förre brittiske premiärministern och superglobalisten Boris Johnson på torsdagen, då Trump utsattes för ett övertalningsförsök i frågan.

De två före detta ledarnas sammanträffande föregicks samma dag av Johnsons tal till församlade politiker, donatorer, lobbyister och representanter för näringslivet, där han uppmanade dem att verka för ett fortsatt och utökat amerikanskt stöd till Ukraina. Nästa punkt på Johnsons dagordning var middag och samtal med den amerikanske ex-presidenten. Amerikanska och brittiska medier rapporterar att Johnson under dessa diskussioner med emfas betonade vikten av ”en ukrainsk seger i konflikten”.

Turné med påverkanssyfte

Den förre premiärministern uppges ha varit på talturné i USA den senaste veckan i syfte att utverka ett orubbligt stöd för Ukrainas ledning i ett republikanskt parti, vars väljarbas enligt opinionsundersökningar istället blir alltmer skeptisk till USA:s fortsatta bistånd till Kiev.

— Jag uppmanar bara er alla att hålla fast vid det [stöd som jag vet att det redan finns där (reds anm)] sa han till en skara republikanska lobbyister och donatorer i Texas på måndagen, och tillade att deras stöd ”kommer att löna sig enormt i det långa loppet.

Från början av Rysslands militära intervention i Ukraina i februari förra året och efter sin avgång från premiärministerposten förra sommaren, har Johnson konsekvent varit en av Ukrainas och dess judiske president Volodymyr Zelenskyjs ivrigaste tillskyndare. Han var en av de första västerländska ledarna, som träffade Zelenskyj i Kiev efter dennes tillträde, och enligt uppgift tvingade han i april ifjol sin ukrainska motsvarighet att backa ur ett fredsavtal förmedlat av Turkiet.

Trump har å sin sida när det gäller Ukrainakonflikten konsekvent och orubbligt efterlyst fred. Han har gång på gång anklagat USA:s sittande president Joe Biden för högt spel och ansvarslöst agerande genom att pumpa in tiotals miljarder dollar i konflikten och därigenom riskera ett tredje världskrig. Tillfrågad av CNN om han vill att ”Ukraina ska vinna detta krig”, svarade Trump tidigare denna månad att han tänker ”i termer av att få det avgjort så att vi slutar döda alla dessa människor och bryta ner det här landet.” Pressad på frågan huruvida eller ej han skulle kunna tänka sig ta Ukrainas ställning i konflikten, svarade han då:

– De dör hela tiden, ryssar och ukrainare. Jag vill att de ska sluta dö.