VÄRLDSKRIG Under ansökningstiden till Nato lovar Storbritannien att hjälpa Sverige vid ett militärt angrepp. Detta besked gav Boris Johnson och Magdalena Andersson under en pressträff på onsdagen. Vad för typ av hjälp man kan erbjuda vill dock Boris Johnson inte gå in på.

En av stötestenarna för den socialdemokratiska regeringen gällande ansökan till Nato har varit att ansökningstiden kan ta månader, eller i värsta fall år. Under den tiden vore Sverige inte beskyddade enligt Natos artikel 5, som felaktigt påstås garantera militärt beskydd av Nato.

Men under onsdagen besökte Storbritanniens premiärminister Boris Johnson statsminister Magdalena Andersson i Harpsund, som är den svenska statsministerns sommarresidens. På en pressträff utanför ”sommarstugan” – som Johnson beskrev som ”breathtaking” – meddelade de två regeringscheferna att Storbritannien tänker ”hjälpa” Sverige under en eventuell ansökningsperiod. Och att Sverige även skulle hjälpa Storbritannien om landet anfalls.

— Premiärministern och jag har enats om att möta utmaningar i fred och kris tillsammans. Om något land blir drabbat av en katastrof eller en attack kommer Storbritannien och Sverige hjälpa varandra på en mängd olika sätt, sa Magdalena Andersson.

Boris Johnson ville dock inte kommentera vilken typ av ”hjälp” som Sverige kan förvänta sig om exempelvis Ryssland angriper landet militärt.

— Om Sverige attackeras och vill ha hjälp, då kommer vi erbjuda det, sa han.

På fråga hur ”kärnvapenmakten Storbritannien” jämför sitt avtal med Sverige med Natos artikel 5 svarade Johnson:

— Hur vi resonerar med våra kärnvapen brukar vi inte kommentera. Men det är upp till den som blir attackerad att komma med en förfrågan om vad de skulle behöva och vi kommer ta det på allvar.

Trots att ingen av ministrarna ville ge besked om vilken typ av garanti det nya avtalet ger bedyrade Magdalena Andersson att Sverige ”är säkrare idag än igår”.

Det återstår dock att se ifall Ryssland låter sig skrämmas av Storbritanniens så kallade löften.

Dokumentet som skrivits på av Johnson och Anderson avslutas med en tydlig förklaring om vad det egentligen handlar om:

Detta dokument utgör ett politiskt utspel och är inte ett juridiskt bindande avtal under internationell rätt.

Uppdatering

Dokumentet som skrivits under är författat på ett liknande sätt som Natos artikel 5, vilket innebär väldigt luddiga löften. Fria Tider har granskat originaltexten och skriver:

I själva verket nämns militärt stöd bara på ett ställe i dokumentet, och då endast för att förtydliga att löftet om stöd inte innebär ett löfte om militärt stöd. Formuleringen är följande:

"Should either country suffer a disaster or an attack, the United Kingdom and Sweden will, upon request fromt he affected country, assist each other in avariety of ways, which may include military means."

May är ett engelskt ord som betyder "kan", och inte "kommer" som Aftonbladet, DN, SvD och TT felaktigt översatt det till. Något löfte om att stödet ska vara "militärt när det behövs", som Iltalehti påstår, finns överhuvudtaget inte.

Dokumentet har således ingen militär betydelse över huvud taget, utan endast en ceremoniell.

Som Nordfront tidigare har uppmärksammat innebär den så kallade Nato-garantin, som formuleras i artikel 5, alltså inte heller någon garanti för militär hjälp. På Natos hemsida kan man läsa att artikel 5 medvetet är utformad så att Nato-länder slipper hjälpa andra Nato-länder militärt ifall de attackeras och att förpliktelserna är utformade precis så på USA:s initiativ. Detta eftersom USA inte ville förbinda sig att hjälpa sina allierade militärt.

Sverige står således utan garantier om militär hjälp under ansökningstiden till Nato, men rent tekniskt även under tiden som Nato-medlem.