KULTUR Den nya utgåvan av ”Borta med vinden” skriven av Margaret Mitchell har fått ett nytt förord. Det nya förordet innehåller en varning för ”rasism” och ”skadliga element” i boken.

En ny utgåva av Margaret Mitchells roman, släppt av det engelska förlaget Pan Macmillan, innehåller ett nytt förord med en varning i början som varnar läsarna för dess ”problematiska” innehåll. Förordet säger enligt uppgift att boken inte har skrivits om för att radera det stötande materialet, men säger att den innehåller ”rasistiska” element som är ”faktiskt skadliga”.

Boken, som först publicerades 1936, är en romantik som utspelar sig under det amerikanska inbördeskriget, där den slavägande södern kämpade mot Abraham Lincolns avskaffande i norr.

Pan Macmillans beslut att lägga till ett nytt förord och en varning till den nya upplagan av romanen följer ett tidigare beslut av programföretaget HBO att använda en triggervarning för filmatiseringen från 1939.

Förordet är skrivet av den brittiska författaren Philippa Gregory. Förlaget valde Philippa Gregory som förordsförfattare eftersom man inte ville att ”en person med minoritetsbakgrund skulle behöva ta ansvar för att utbilda majoriteten”.