Idag har både Valuegaurd och mäklarstatisk publicerat nya siffror över hur bostadsmarknaden har utvecklats i Sverige. Bostadsrätter har ökat marginellt i värde förutom i Malmö där bostadsrättspriserna har fallit med 4,3 procent de senaste tre månaderna. För villorna har det dock gått betydligt sämre. De senaste tre månaderna har villorna blivit i snitt 4,1 procent billigare i Sverige 1,8 procent billigare bara den senaste månaden. Villapriserna sjunker mest i mellanstora städer samt Göteborg och Malmö.

Den genomsnittliga villan i Stockholm är nu 150 000 kronor billigare än när bostadsmarknaden var som högst. Många har sett bostäder som en säker källa till värdeökning, men i Malmö är bostadspriserna nere på 2006 års nivå. För många husköpare i Malmö-området har bostadsköpet varit en ren förlustaffär. De som köpte en villa när bostadspriserna var som högst i Malmö har förlorat 13,59 procent av investeringens ursprungliga värde.

Riksbankschefen Stefan Ingves uttryckte idag oro över utvecklingen i en intervju i Dagens Nyheter. Ingves anser att hushållens väldigt höga belåningsgrad, i kombination med att färre än 43 procent av Sveriges bostadsägare betalar av sin bostad inom 50 år, innebär stora risker för den svenska ekonomi.

Stefan Ingves vill därför införa amorteringskrav som skulle innebära att husägare måste betala tillbaka sina lån. Kritiker menar dock att om folk var tvungna att amortera skulle de inte kunna låna lika mycket och det skulle sänka bostadspriserna.

Källa:
”Svenskarnas eviga bolån har stora risker”


  • Publicerad:
    2013-01-15 18:03