Förra veckan rapporterade Nordfront om hur en studie avslöjade att Sveriges invandrare i jämförelse med invandrare i 15 andra länder är näst sämst på att skaffa sig jobb. Idag avslöjades ännu ett misslyckande för Sveriges ”integrationspolitik”: de senaste 20 åren har bostadssegregationen fördubblats.

Det är Sveriges Radio som låtit SCB ta fram unikt siffermaterial som alltså avslöjar att bostadssegregationen de senaste 20 åren fördubblats. Siffrorna visar dessutom att trenden är densamma i hela landet. Även på mindre orter har andelen med invandrarbakgrund ökat kraftigt i vissa specifika stadsdelar.

Sveriges Radio intervjuar Ulla-Britt Nilsson, en äldre kvinna från Småland, som säger:

”Jag bor i en länga med 12 lägenheter och jag är den enda svenska, sedan är det spanjorer, chilenare, afrikaner, iranier och bosnier.”

Undersökningen visar att i Rosengård och i Rinkeby har mer än nio av tio invånare invandrarbakgrund. Sveriges Radio fastslår vidare att svenskar snart är en minoritet i allt fler områden:

”När Sveriges Radio jämför den tiondelen av svenska postnummerområden som har den högsta andelen personer med bakgrund i ett annat land, och lägger åren 1990 och 2010 bredvid varandra – då har andelen fördubblats, från en knapp fjärdedel av befolkningen, till nästan hälften.”

I de mest etniskt homogena bostadsområdena däremot finns det i genomsnitt bara en invandrare per 20 invånare. Roger Andersson, professor i kulturgeografi, fastslår att en konsekvens av segregationen kan bli växande konflikter.


  • Publicerad:
    2012-11-28 19:02