IDROTT Ryska och vitryska boxare får nu tävla internationellt igen. Nyligen har även bland annat skidsporten och ishockeyn öppnat upp för ryska och vitryska idrottare.

Ryska och vitryska boxare får nu tävla igen i Internationella boxningsförbundets (IBA) regi. Det meddelar förbundet i ett pressmeddelande. IBA gör följande uttalanden:

"IBA:s styrelse röstade för att avbryta sitt tidigare beslut och tillåta boxare från Ryssland och Vitryssland att tävla vid IBA-evenemangen med omedelbar verkan."

"IBA är övertygad om att politik inte bör ha något inflytande på sport. Därför bör alla idrottare ges lika förutsättningar."

"Med respekt för sin egen autonomi som det internationella idrottsförbundet ska IBA förbli politiskt neutralt och oberoende."

"IBA kräver fred och förblir en fredsstiftare i alla konflikter. Dessutom har IBA en skyldighet att säkerställa likabehandling av idrottare och tävlingsfunktionärer, oavsett nationalitet och bosättning."

"Enligt beslutet kommer de tekniska tjänstemännen i Ryssland och Vitryssland också att vara tillbaka i tävlingarna."

Att beslutet skulle gå igenom har dock inte varit någon självklarhet. Det har den senaste tiden stormat rejält kring IBA:s ryske ordförande Umar Kremlev där Svenska boxningsförbundet varit en av de mest högljudda kritikerna. I september ska förbund från flera västländer – däribland USA, Nederländerna, Nya Zeeland och Sverige – ha diskuterat möjligheterna av ett nytt internationellt förbund.

Utvecklingen ser dock ut att gå mot att ryska och vitryska idrottare återigen får tävla internationellt inom flera idrotter.

I slutet av september öppnade IOK (Internationella olympiska kommittén) upp för att tillåta ryska och vitryska skidåkare. Bedömare menar att det är troligt att de inte kommer vara med när säsongen startar men däremot under skid-VM i februari.

Utöver detta har NHL, också i september, gått ut med att man tänker låta ryska ishockeyspelare tävla i World Cup nästa säsong. Redan nu har NHL tagit ryska ishockeyspelare i försvar när San Jose Sharks och Nashville Predators skulle inleda NHL-säsongen med att spela första matchen i Prag. Tjeckiens utrikesministerium hade då gått ut med att man inte kommer bevilja visum för lagens ryska spelare, men efter att San Jose Sharks hotade med att man i så fall inte kommer dyka upp tvingades Tjeckien backa i frågan.