KORSIKA. Ett bråk på en strand mellan lokala familjer och familjer med nordafrikanskt ursprung under lördagen ledde till protester under gårdagen. Bråket ska ha startat när kvinnor i burkini fotograferades då de badade.

Turisten undrade nog vad det var för märkliga baddräkter när han knäppte bilderna.

Turisten undrade nog vad det var för märkliga baddräkter när han knäppte bilderna. Kvinnorna på bilden har inget med händelsen att göra.

Lördagens bråk började efter att de nordafrikanska familjerna blivit upprörda över att en turist fotograferat kvinnor som badade i burkini. Unga nordafrikanska män ska då ha börjat trakassera och bete sig aggressivt mot turisten vilket fick lokala ungdomar att ingripa och försvara besökaren. Bråket ska ha varit väldigt våldsamt och enligt rapporter ska några av nordafrikanerna varit beväpnade med små yxor och harpuner. Fem personer skadades i bråket enligt åklagare, men alla lämnade sjukhuset senare samma dag.

På söndagen hade oroligheterna spridit sig till öns näst största stad Bastia, där uppåt 500 korsikaner marscherade mot Lupinodistriktet som har en stor nordafrikansk befolkning. Medan de marscherade skanderade de ”till vapen, detta är vårt hem och vi kommer gå vart vi vill”.

Läget mellan korsikaner och muslimska invandrare har varit spänt den senaste tiden och förra månaden uppmanade de lokala myndigheterna den franska staten att stänga ner radikala moskéer på ön. Detta timmar efter att korsikanska separatister utfärdat en varning till jihadister.

Källor:

Tensions remain high in Corsica after burkini beach riot
Man ’injured by harpoon’ during riot on Corsica beach after tourist takes photo of woman in burkini


  • Publicerad:
    2016-08-15 20:40