UTRIKES. Katedralbranden i franska Nantes misstänks vara anlagd. Det fanns brandhärdar på tre platser i katedralen och en utredning om mordbrand har inletts.

Gårdagens brand i katedralen i Nantes i Frankrike misstänks ha varit anlagd, skriver Figaro.

Det har konstaterats tre olika brandhärdar i den gamla katedralen, en vid orgeln och en i vardera av de båda sidoskeppen. Johanna Rolland, borgmästare i Nantes, har meddelat att en utredning om mordbrand inletts.

Branden i 1400-talskatedralen bröt ut vid åttatiden på morgonen på lördagen. Katedralen som finns upptagen som en del av Frankrikes kulturarv på Monument historique räddades av brandkåren som efter två timmar lyckades få branden under kontroll.

— Skadorna ser ut att vara koncentrerade till orgeln. Den ser ut att vara helt förstörd. Plattformen som den ligger på är mycket instabil och hotar att kollapsa, sade den regionala brandchefen Laurent Ferlay.

Ett målat glasfönster i fasaden och en värdefull målning från 1800-talet förstördes även de vid branden.

Borgmästaren Rolland berömde brandmännen för deras insats men uttryckte även bestörtning över händelsen: ”Det är en dag präglad av sorg. Vår katedral är en plats för alla Nantes invånare, den är del av vår historia och vårt kulturarv”.

Under de senaste åren har attackerna på kyrkor och det europeiska kulturarvet ökat dramatiskt och tusentals kyrkor har utsatts för skadegörelse. I Frankrike vandaliseras i snitt tre kyrkor varje dag.

Under 2018 skedde 1 063 attacker mot kristna kyrkor och symboler, vilket var en ökning med 17 procent mot året innan.

Förra våren brann världsarvet Notre Dame i Paris.

Uppdaterad: En 39-årig man från Rwanda greps i sitt hem på lördagseftermiddagen som misstänkt för att ha anlagt branden i katedralen. Åklagaren meddelade på söndagsmorgonen att mannen är häktad. Afrikanen ska ha varit en volontär som arbetat för stiftet och är inte tidigare känd av polisen.


  • Publicerad:
    2020-07-19 13:05