NORGE Attentatsmannen Anders Behring Breivik har under veckan varit inblandad i en domstolsförhandling rörande frigivning. Beslut väntas inom några veckor.

Sedan i tisdags har förhandlingar pågått i fängelset i den norska staden Skien, då attentatsmannen Anders Behring Breivik – ansvarig för massakern på Utöya – ansökt om tidig frigivning.

Breivik dömdes år 2012 till 21 års förvaring, vilket ska vara det längsta straff man kan dömas till i Norge. Av denna tid är 10 års förvaring obligatorisk, därefter kan man ansöka om frigivning.

Dagen i rätten blev kort och avslutades vid lunchtid. Både åklagare och försvarare framförde sina argument emot respektive för frigivning.

Åklagarsidan menar att det Breivik dömts för är såpass allvarligt att det inte kan bli tal om frigivning, samtidigt som man menar att han fortfarande är en mycket farlig person som kan tänkas genomföra liknande brott igen.

Försvarssidan drev samtidigt den linje som kan förväntas drivas om man ska kunna argumentera för frigivning, nämligen att Breivik under tiden i fängelset tagit avstånd från våld och att han bör kunna återanpassa sig till samhället.

Domstolens beslut i målet är därmed vad som återstår. Beslutet kan komma att vara klart tidigast nästa vecka, men det kan också ta längre tid än så men inte mer än två eller tre veckor.

Under eftermiddagen ska även någon form av hot mot fängelset ha mottagits, enligt NRK.