DALARNA. En 25-årig asylsökare har dömts till fyra månaders fängelse samt till utvisning i fem år. Mannen ska bland annat ha stulit en högtalare från asylboendet Tallmogården och han ska även ha klättrat upp på en villabalkong i Sunnansjö i Ludvika kommun.

Tallmogården

Asylboendet Tallmogården där den 25-årige invandrarbrottslingen bodde.

Det var i torsdags förra veckan som en 25-årig asylsökare, som suttit häktad sedan augusti, dömdes till fyra månaders fängelse samt till utvisning i fem år. Mannen dömdes för hemfridsbrott, stöld, häleri, hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Tingsrätt höll i stort sett med åklagaren på alla punkter, förutom på en punkt där de valde det mildare alternativet häleri istället för stöld gällande en högtalare värderad till 4 500 kronor. Den stals någon gång i mitten av augusti från köksavdelningen på Tallmogårdens asylboende i Sunnansjö och påträffades veckan därefter, delvis gömd under asylsökarens säng.

Under utredningens gång har det också framkommit att invandraren förekommit med olika identiteter under sin tid i Sverige. När han sökte asyl i Sverige i maj 2013 var det med ett annat namn och andra födelseuppgifter. I april 2014 avslogs hans asylansökan och i samma veva fattade Migrationsverket beslutet att utvisa mannen på grund av den brottslighet som han dömts för under 2013 och 2014. Beslutet började gälla från och med den 1 oktober 2014, och främlingen var därmed förbjuden att återvända till Sverige inom ett år.

När han sedan kom tillbaka till Sverige begick han brott igen. Det var den 15 augusti i år som ett villaägarpar hörde att någon försökte öppna garagedörren. Därefter såg de en berusad invandrarman som stod på deras balkong. Paret slog larm och det dröjde en halvtimme tills polisen kom till platsen. Den berusade asylsökaren hade då gömt sig i en skogsdunge i närheten av villatomten men blev dock upphittad av polisen.

25-åringen var aggressiv vid gripandet och fick handfängsel när han sattes i polisbilens baksäte. När han upplystes om att han skulle föras till polisstationen i Borlänge blev han ännu mer ilsk och efter att han spottat på poliserna stannades bilen och han försågs med en spotthuva. Under bilresans gång hotade 25-åringen upprepade gånger polismännen och deras familjer om att de skulle bli uppsökta och dödade med hjälp av hans kontakt utomlands.

I och med att 25-åringen återvänt till landet och gjort sig skyldig till liknande brottslighet vid ett flertal upprepade tillfällen anser tingsrätten att det därför finns grund för utvisning efter avtjänat fängelsestraff.

Vidare dömdes mannen för en stöld från en husvagn som stod uppställd vid Bärke Husvagns Clubs camping vid Sågudden i Sunnansjö. Händelsen inträffade någon gång mellan den 9-11 mars i år.

I stöldgodset fanns bland annat en digitalbox, kikare, hårfön och en nyckelring med huvudnycklar till byggnaderna på området.

Källa:
Döms till fyra månaders fängelse och utvisning i fem år


  • Publicerad:
    2016-10-04 09:10