Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Brottsmisstänkta häktas

Av Redaktionen, 2017-02-03
redaktionen@nordfront.se

GÖTEBORG. ”Vi utreder individer, inte en organisation”, säger åklagaren Mats Ljungqvist som beslutat att häkta tre personer misstänkta för sprängdåd i Göteborg. Nordfront var på plats vid häktningsförhandlingen.

DSC_0009_tingsrätten

Inne i Göteborgs tingsrätt.

Två personer har idag häktats misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse. Viktor Melin är vidare häktad misstänkt för explosionen vid AFA-lokalen Syndikalistiskt forum och för ett föremål som hittades i anslutning till asylboendet vid Lilleby camping. Noterbart i detta fall är att Melin var häktad under den tid som föremålet vid Lilleby camping hittades.

Det är en 20-årig man som häktats misstänkt för föremålet vid Lilleby camping och en 50-åring som nu är häktad misstänkt för händelserna vid Syndikalistiskt forum och Lilleby camping samt för bomben mot ett asylboende i Västra Frölunda. Alla tre är häktade misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse, vilket innebär att de inte längre misstänker 50-åringen för mordförsök.

Nordfront har tidigare kunnat avslöja att bomben mot asylboendet i Västra Frölunda ursprungligen hämtades från en sopsäck inifrån asylboendet. Uppgifterna kommer från en pålitlig källa inom Migrationsverket. Hur 50-åringen varit inblandad i denna händelse har inte framgått av dagens häktningsframställan. Dörren till förhandlingen stängdes väldigt snabbt, rapporterar Nordfronts reportrar på plats, och ingen tilläts komma in förrän först vid slutet då beskedet gavs om att häkta mannen. 50-åringen nekar till samtliga åtalspunkter. Enligt Nordfronts reportrar på plats ska han ha sett lugn och samlad ut.

Under häktningsförhandlingen mot 20-åringen lyckades en Nordfront-reporter komma in i salen tillsammans med en annan reporter och ett fåtal andra personer. Efter cirka 10 minuter av förhandlingen tvingades alla dock att lämna salen. 20-åringen har häktats på sannolika skäl misstänkt för den outlösta bomben i anslutning till Lilleby camping. Även han ska ha sett samlad ut. 20-åringens advokat uppger till Nordfront att bevisningen mot honom varit svag och att han är förvånad över beslutet att häkta honom.

Viktor Melin var inte på plats när misstankarna mot honom presenterades inför lyckta dörrar.

DSC_0027_ejvälkomna

Häktningsförhandlingarna hölls bakom lyckta dörrar.

”Utreder individer, inte en organisation”
Massmedias förhoppning om att utreda Nordiska motståndsrörelsen för attentaten och få till stånd ett organisationsförbud av något slag, tycks idag ha fått sig en törn. GP skriver att Mats Ljungqvist, kammaråklagare på riksenheten för säkerhetsmål, som leder utredningarna tillsammans med SÄPO, meddelat att man inte utreder en organisation för attentaten.

”Vi är väldigt noggranna att vi utreder individer, inte en organisation. Det är de här individerna vi utreder. Men det faktum att de är eller har varit medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen är mer ett konstaterande. Men vi utreder de här individerna.”

Motståndsrörelsen kommenterade redan när Viktor Melin häktades att organisationen inte ligger bakom något attentat utan är en politisk kamporganisation som bedriver verksamhet med legala medel. Samtidigt konstaterades att Melin är oskyldig tills motsatsen bevisats, något som också meddelades i ett nytt uttalande i går kväll sedan det framkommit att två ytterligare personer anhållits (och nu alltså häktats).

Detta uttalande kan givetvis även tillämpas på de bägge asylboende som nu också blandats in i utredningen”, skrev Nordiska motståndsrörelsen i det officiella uttalandet.

Ingen ny information
Ingen teknisk bevisning har presenterats för allmänheten och åklagaren vill inte berätta varför man kopplar samman de tre personerna. Utredningen är under sekretess.

Ny häktningsförhandling kommer att hållas på måndag mot Viktor Melin. Åklagaren har begärt åtalsförlängning för attentatet mot Syndikalistiskt forum och Melin har även delgivits misstanke om försök till förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse för händelsen vid Lilleby camping.


  • Publicerad:
    2017-02-03 19:00